Vrijheidsbeeld jaar dicht wegens restauratie

Vrijheidsbeeld
Eind oktober sluit het Vrijheidsbeeld in New York de deuren voor een grote restauratie. In verband met de restauratie zal de toeristische trekpleister een jaar lang niet toegankelijk zijn voor het publiek. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dat bekendgemaakt.

Voordat een begin gemaakt wordt met de grote restauratie wordt er eerst nog een feestje gevierd. Op 28 oktober viert het beroemde beeld namelijk haar 125e verjaardag.

Het Vrijheidsbeeld zal toegankelijker

- advertentie -en veiliger gemaakt worden. Het is niet voor het eerst dat het beeld gesloten wordt voor het publiek. Na de aanslagen van 11 september 2001 gebeurde dat ook al eens. Drie jaar later werd een deel van het beeld weer opengesteld voor het publiek. Het observatiepunt op de ‘kroon’ van het monument was pas in 2009 weer toegankelijk voor het publiek.

Frankrijk schonk het 225 ton wegende Vrijheidsbeeld op 28 oktober 1886 aan de Verenigde Staten. Dit ter ere van het eeuwfeest van de Onafhankelijkheidsverklaring en als teken van vriendschap. Het door de Franse beeldhouwer Frederic Bartholdi ontworpen beeld is inclusief sokkel 93 meter hoog. Exclusief sokkel is het 46 meter hoog. Naar verluid stond de moeder van de beeldhouwer, Marie Bartholdi, model voor het Statue of Liberty.

Het beeld is bevestigd aan een geraamte dat ontworpen in door Gustave Eiffel, de Franse constructeur die eerder ook de Eiffeltoren bouwde. Sinds 1984 staat het beeld op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: