Dark
Light

Vrijheidsbeeld in New York

Een van de beroemdste bezienswaardigheden van New York
Auteur:
1 minuut leestijd
Vrijheidsbeeld op een postkaart uit circa 1897
Vrijheidsbeeld op een postkaart uit circa 1897

Het Vrijheidsbeeld, een standbeeld in New York dat in het Engels Statue of Liberty wordt genoemd. Grote toeristische trekpleister.

Het Vrijheidsbeeld werd op 28 oktober 1886 door Frankrijk aan de Verenigde Staten geschonken ter ere van het eeuwfeest van de Onafhankelijkheidsverklaring en als teken van vriendschap. De vrouw die op het beeld wordt afgebeeld heeft in haar linkerhand een plaquette waarop in het Romeinse de datum van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring is te lezen: JULY IV MDCCLXXVI (4 juli 1776). Aanvankelijk was het overigens de bedoeling dat het beeld aan de opening van het Suezkanaal zou komen.

Het 225 ton wegende beeld staat symbool voor het welkom heten van Amerikanen, gasten en immigranten en bevindt zich op op het Liberty Island. Daarnaast staat het beeld ook symbool ook voor de Amerikaanse democratie en de vriendschap tussen Frankrijk en Amerika. Inclusief sokkel is het Vrijheidsbeeld 93 meter hoog, exclusief sokkel 46 meter.

Model

De Franse beeldhouwer Frederic Bartholdi heeft het beeld ontworpen. Naar verluidt zou zijn moeder, Marie Bartholdi, hierbij model hebben gestaan. Het beeld is bevestigd aan een geraamte dat ontworpen is door Gustave Eiffel, een Frans constructeur die eerder ook de Eiffeltoren bouwde.

Het beeld staats sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Documentaire over het Vrijheidsbeeld

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×