Vrijheidsbeeld na jaar weer toegankelijk voor publiek

/
1 minuut leestijd

Vrijheidsbeeld
Het Vrijheidsbeeld in New York opent zondag na een grote renovatie weer de deuren voor het publiek. Het standbeeld viert zondag ook zijn 126e verjaardag.

Een jaar geleden werd de toeristische trekpleister in verband met de renovatie gesloten voor het publiek. Voorafgaand aan de werkzaamheden werd er eerst nog een groot feest gevierd ter gelegenheid van de 125e verjaardag. Frankrijk schonk het 225 ton wegende Vrijheidsbeeld op 28 oktober 1886 aan de Verenigde Staten, ter ere van het eeuwfeest van de Onafhankelijkheidsverklaring en als teken van vriendschap.

Het afgelopen jaar is het monument toegankelijker en veiliger gemaakt. Vanaf zondag worden er weer toeristen in de kroon van het beroemde beeld toegelaten. Per dag worden er echter slechts 315 bezoekers toegelaten en voor de komende dertig dagen zijn al geen kaartjes meer te krijgen.

Het beeld is ontworpen door de Franse beeldhouwer Frederic Bartholdi en is, inclusief de sokkel, 93 meter hoog. Exclusief sokkel is het beeld 46 meter hoog. Naar verluid stond de moeder van de beeldhouwer, Marie Bartholdi, model voor het Statue of Liberty. Het beeld is bevestigd aan een geraamte dat ontworpen is door Gustave Eiffel, de Franse constructeur die eerder ook de Eiffeltoren bouwde. Sinds 1984 staat het beeld op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie