Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

VVD en CDA: Geef geboortepapieren prominente plek

De fractievoorzitters van CDA en VVD, Pieter Heerma en en Klaas Dijkhoff, willen dat de zogeheten geboortepapieren van Nederland op een prominente, publieke plek tentoongesteld gaan worden. Het gaat dan om het Plakkaat van Verlatinghe (1581), de Unie van Utrecht (1579) en de Apologie van Willem van Oranje (1580).

- ad -

Tijdens de aankomende Algemene Beschouwingen, na Prinsjesdag, zullen de twee fractievoorzitters hiertoe voorstellen doen. Volgens het Algemeen Dagblad storen de twee weten zich aan actuele discussies over de Nederlandse geschiedenis, zoals zeer recent nog over de wenselijkheid van het gebruik van de term Gouden Eeuw. Het duo tegenover de krant:

“We mogen trots zijn op onze geschiedenis en dat mogen we best laten zien.”

Unie van Utrecht
Unie van Utrecht
D66-minister van Onderwijs en Cultuur Ingrid van Engelshoven is eerder al opgeroepen om meer aandacht te besteden aan de geboortepapieren, bijvoorbeeld in de vorm van een permanente tentoonstelling. Volgens Heerma en Dijkhoff is daar tot dusver echter weinig mee gedaan. CDA’er Heerma:

“Ik geloof dat maar weinig mensen weten dat Nederland überhaupt geboortepapieren heeft. Er is niks mis met gezonde vaderlandsliefde, het kan juist verbindend werken. De minister moet meer werk maken van wat er is afgesproken.”

Nationaal Archief

De geboortepapieren zijn momenteel overigens wel toegankelijk voor het publiek. Ze maken onderdeel uit van een tentoonstelling bij het Nationaal Archief in Den Haag. Hier worden ook andere belangrijke historische documenten getoond, zoals de Grondwet van Thorbecke, het scheidingsverdrag van België en Nederland, de onafhankelijkheidsverklaring van Suriname en de abdicatie van koningin Beatrix.

- advertentie-

- ad -

Pronkstuk

Met het Plakkaat van Verlatinge, ook wel de akte van Afzwering genoemd, namen de noordelijke gewesten tijdens de Tachtigjarige Oorlog afstand van de Spaanse koning Filips II. Het stuk uit 1581 markeert daarmee de geboorte van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Een jaar geleden werd het document door televisiekijkers nog gekozen tot het “pronkstuk van Nederland”.

De Unie van Utrecht uit 1573 wordt onder meer gezien als voorloper van de eerste grondwet van Nederland. Hierin sloten een aantal noordelijke Nederlandse gewesten een politieke overeenkomst. De gewesten spraken onder meer af de Spanjaarden gezamenlijk te gaan bestrijden.

Lees ook: Het Plakkaat van Verlatinge – “De tirannie verdrijven”
…en: Stel ‘geboortepapieren van Nederland’ centraal voor Nederlands burgerschap
Boek: Geboortepapieren van Nederland

Erik Scherder over het Plakkaat van Verlatinge

- ad -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Heinrich Bontscheck, de kampgevangene die dader werd

  Heinrich Bontscheck, de kampgevangene die dader werd

  Bij uitgeverij Nieuw Amsterdam verschijnt komende week het boek Van kleermaker tot kapo. De oorlog van een Duits-Joodse vluchteling. Hierin beschrijft Aline Pennewaard het verhaal van de Joodse Heinrich Bontscheck die in concentratiekamp Auschwitz-Birkenau terecht kwam, waar hij ‘kapo’ werd, …Lees bericht »
 • Helse grammofoonconcerten in de Watergraafsmeer

  Helse grammofoonconcerten in de Watergraafsmeer

  Nederlanders nemen niet snel een blad voor de mond: we kennen een lange traditie van mopperen en klagen. In vergeten archiefmappen hebben de grieven zich eeuwenlang opgestapeld; je vindt er bijvoorbeeld klachten over helse grammofoonconcerten, onbedekte museale geslachtsdelen en oerwoudgeluiden …Lees bericht »
 • De DAF, zélfs vrouwen kunnen er in rijden

  De DAF, zélfs vrouwen kunnen er in rijden

  Bij de introductie van de Daf 600 in 1958 gaat er op de marketingafdelingvan alles mis. Het bedrijf meent een begeerlijke ‘kleine Amerikaan’ op de markt te zetten. Maar de consument ziet het vooral als een ‘vrouwenauto’.Lees bericht »
 • Texel, van oorlogsparadijs tot inferno

  Texel, van oorlogsparadijs tot inferno

  Een 'oorlogsparadijs' was Texel in 1945 zeker niet. Terwijl de rest van Nederland al bevrijd was werd op het kleine Waddeneiland nog tot 20 mei gevochten.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las