VVD en CDA: Geef geboortepapieren prominente plek

//
2 minuten leestijd
Twee pagina's van het Plakkaat van Verlating (Nationaal Archief)
Twee pagina's van het Plakkaat van Verlating (Nationaal Archief)

De fractievoorzitters van CDA en VVD, Pieter Heerma en en Klaas Dijkhoff, willen dat de zogeheten geboortepapieren van Nederland op een prominente, publieke plek tentoongesteld gaan worden. Het gaat dan om het Plakkaat van Verlatinghe (1581), de Unie van Utrecht (1579) en de Apologie van Willem van Oranje (1580).

Tijdens de aankomende Algemene Beschouwingen, na Prinsjesdag, zullen de twee fractievoorzitters hiertoe voorstellen doen. Volgens het Algemeen Dagblad storen de twee weten zich aan actuele discussies over de Nederlandse geschiedenis, zoals zeer recent nog over de wenselijkheid van het gebruik van de term Gouden Eeuw. Het duo tegenover de krant:

“We mogen trots zijn op onze geschiedenis en dat mogen we best laten zien.”

Unie van Utrecht
Unie van Utrecht
D66-minister van Onderwijs en Cultuur Ingrid van Engelshoven is eerder al opgeroepen om meer aandacht te besteden aan de geboortepapieren, bijvoorbeeld in de vorm van een permanente tentoonstelling. Volgens Heerma en Dijkhoff is daar tot dusver echter weinig mee gedaan. CDA’er Heerma:

“Ik geloof dat maar weinig mensen weten dat Nederland überhaupt geboortepapieren heeft. Er is niks mis met gezonde vaderlandsliefde, het kan juist verbindend werken. De minister moet meer werk maken van wat er is afgesproken.”

Nationaal Archief

De geboortepapieren zijn momenteel overigens wel toegankelijk voor het publiek. Ze maken onderdeel uit van een tentoonstelling bij het Nationaal Archief in Den Haag. Hier worden ook andere belangrijke historische documenten getoond, zoals de Grondwet van Thorbecke, het scheidingsverdrag van België en Nederland, de onafhankelijkheidsverklaring van Suriname en de abdicatie van koningin Beatrix.

Pronkstuk

Met het Plakkaat van Verlatinge, ook wel de akte van Afzwering genoemd, namen de noordelijke gewesten tijdens de Tachtigjarige Oorlog afstand van de Spaanse koning Filips II. Het stuk uit 1581 markeert daarmee de geboorte van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Een jaar geleden werd het document door televisiekijkers nog gekozen tot het “pronkstuk van Nederland”.

De Unie van Utrecht uit 1573 wordt onder meer gezien als voorloper van de eerste grondwet van Nederland. Hierin sloten een aantal noordelijke Nederlandse gewesten een politieke overeenkomst. De gewesten spraken onder meer af de Spanjaarden gezamenlijk te gaan bestrijden.

Lees ook: Het Plakkaat van Verlatinge – “De tirannie verdrijven”
…en: Stel ‘geboortepapieren van Nederland’ centraal voor Nederlands burgerschap
Boek: Geboortepapieren van Nederland

Erik Scherder over het Plakkaat van Verlatinge