Wandelaars nemen ‘Westerborkpad’ in gebruik

/
1 minuut leestijd

Een groep geoefende wandelaars zal in de week van 24 tot en met 27 januari het Westerborkpad officieel in gebruik nemen. Het pad voert de wandelaars – in het spoor van de Jodenvervolging – van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork in Hooghalen.

Het pad is tot stand gekomen op initiatief van Jan Dokter. Ter herinnering aan zijn in de oorlog vermoorde familieleden liep hij van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, verzamelplaats voor Joden, naar het terrein van kamp Westerbork. Herinneringscentrum Kamp Westerbork en KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland (KNBLO-NL) hebben deze route nu vorm gegeven in het Westerborkpad, een lange afstandswandeling in het spoor van de Jodenvervolging.

De wandeling leidt langs sporen van de Jodenvervolging zoals monumenten, voormalige verzamelplaatsen, woningen waar onderduikers werden verborgen, locaties van Joodse werkkampen en andere herinneringen in het landschap.

Programma

De wandelaars die het pad officieel in gebruik nemen arriveren op vrijdag 27 januari in kamp Westerbork. Een kampoverlevende krijgt dan als eerste de bij het pad horende wandelgids overhandigd. Op 27 januari worden jaarlijks wereldwijd herdenkingen gehouden. Dit omdat vernietigingskamp Auschwitz op die dag in 1945 door Russische troepen werd bevrijd. De dag staat bekend als Holocaust Memorial Day.

De presentatie van het Westerborkpad begint op 24 januari in Amsterdam, in de Hollandsche Schouwburg. Een dag later wordt in Kasteel Vanenburg in Putten – een voormalig Joods werkkamp – het WesterborkLuisterpad gepresenteerd. In dit audioproject zijn persoonlijke herinneringen te horen van mensen die de Jodenvervolging hebben meegemaakt.

Op 26 januari wordt in het voormalige Gymnasium Celeanum in Zwolle de website www.westerborkpad.nl gepresenteerd. Op deze website zijn straks persoonlijke verhalen te vinden bij de locaties op de route. Wandelaars kunnen er ook hun eigen herinneringen en verhalen toevoegen.

Op 27 januari vindt de eindpresentatie van het wandelpad plaats bij het terrein van kamp Westerbork. Hier wordt het laatste traject gelopen, langs de route van het voormalige spoortracé naar kamp Westerbork. Aan het einde van de route wordt het eerste deel van een blijvende markering aangebracht van de spoorlijn waarlangs meer dan 100.000 Joden en Sinti en Roma werden weggevoerd.

Boek: Het Westerborkpad

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie