Wandelen als een dinosaurus

Argentinosaurus - Foto: CC
Argentinosaurus – Foto: CC
Wetenschappers hebben onderzocht hoe de Argentinosaurus liep. De reusachtige plantenetende dinosaurus zou ongeveer twee meter per seconde hebben afgelegd.

Gezien de afmeting van de dinosaurus, het prehistorische dier was ongeveer veertig meter lang, was dat niet heel erg snel. Ter vergelijking: als mensen wandelen dan leggen ze ongeveer één meter per seconde af. De Argentinosaurus leefde ongeveer 95 miljoen jaar geleden in het gebied van het huidige Argentinië.

Wetenschappers verzamelden alle informatie die over het dier bekend is in een computer, scanden een skelet van de Argentinosaurus en berekenden vervolgens met nieuwe software hoe de sauriër zich het best kon voortbewegen. Deze week gaven de onderzoekers een animatie vrij (zie hieronder). In het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One lichtten ze hun onderzoek verder toe.

Volgens de onderzoekers toont de studie aan dat de Argentinosaurus zich makkelijker voort kon bewegen dan tot nu toe werd gedacht. Andere onderzoekers zijn daar echter niet van overtuigd en denken dat de sauriër alleen in het water kan hebben geleefd.

- advertentie -

Argentinosaurus dinosaur digital reconstruction

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: