Tentoonstelling Gevangen door Atjeh

Wandelen als een dinosaurus

Argentinosaurus - Foto: CC
Argentinosaurus – Foto: CC
Wetenschappers hebben onderzocht hoe de Argentinosaurus liep. De reusachtige plantenetende dinosaurus zou ongeveer twee meter per seconde hebben afgelegd.

Gezien de afmeting van de dinosaurus, het prehistorische dier was ongeveer veertig meter lang, was dat niet heel erg snel. Ter vergelijking: als mensen wandelen dan leggen ze ongeveer één meter per seconde af. De Argentinosaurus leefde ongeveer 95 miljoen jaar geleden in het gebied van het huidige Argentinië.

Wetenschappers verzamelden alle informatie die over het dier bekend is in een computer, scanden een skelet van de Argentinosaurus en berekenden vervolgens met nieuwe software hoe de sauriër zich het best kon voortbewegen. Deze week gaven de onderzoekers een animatie vrij (zie hieronder). In het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One lichtten ze hun onderzoek verder toe.

Volgens de onderzoekers toont de studie aan dat de Argentinosaurus zich makkelijker voort kon bewegen dan tot nu toe werd gedacht. Andere onderzoekers zijn daar echter niet van overtuigd en denken dat de sauriër alleen in het water kan hebben geleefd.

- advertentie -

Argentinosaurus dinosaur digital reconstruction


Archiefstukken:

Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister