Wapenontwerper Michail Kalasjnikov (94) overleden

Michail Kalasjnikov in 2009
Michail Kalasjnikov in 2009
De Russische wapenontwerper Michail Kalasjnikov is maandag op 94-jarige leeftijd overleden. Het Russische staatspersbureau heeft dat bekendgemaakt.

Kalasjnikov werd vooral bekend door de uitvinding en ontwikkeling van het automatische aanvalsgeweer AK-47. Dit wapen wordt ook vaak Kalasjnikov genoemd. AK-47 is een acroniem van Avtomat Kalasjnikova model 1947.


De Rus ging in 1938 in militaire dienst. In Kiev werd hij opgeleid tot tankcommandant. Tijdens deze diensttijd bleek dat Kalasjnikov een voorliefde had voor wapens. Hij verbeterde een geweer en ontwikkelde een telsysteem waarmee kon worden berekend hoe vaak een tankkanon had geschoten. In juni 1941 werd hij naar Leningrad gestuurd waar toen hevig werd gevochten. Kalasjnikov raakte ernstig gewond tijdens de Slag om Brjansk. Toen hij hierna in het ziekenhuis lag besteedde hij zijn tijd aan de ontwikkeling van zijn eerste machinepistool.

AK 47

Dit wapen werd niet in productie genomen maar wel was duidelijk geworden dat Kalasjnikov een interessante ontwerper was. Enkele jaren later (1944) ontwierp hij een zelfladende karabijn. In 1947 ontwierp hij een verbeterde versie: de AK-47. Met dit wapen maakte Kalasjnikov definitief naam. Het wapen bleek betrouwbaar en in 1949 nam het Rode Leger de AK-47 in gebruik. Kalasjnikov werd door de overheid beloond met de Stalinprijs. In 1969 ontving hij ook nog de Leninprijs. Bij de ontwikkeling van het wapen liet Kalasjnikov zich onder meer inspireren door een buitgemaakt Duits Sturmgewehr 44, een pistoolmitrailleur.

- advertentie -

Het zogenaamde vuurrepeteermechanisme van de AK-47 was voor die tijd revolutionair. Het mechanisme zorgt ervoor dat iedere keer als een kogel het wapen verlaat, een deel van de voortstuwings- en verbrandingsgassen door een buis bovenop de loop worden teruggevoerd. Hierdoor worden de zuigerstang en de afsluiter van het wapen terug naar achteren gevoerd waardoor de volgende kogel voor de slagpin komt te liggen. Bovendien wordt door de drukgolf in de loop de hamer opnieuw gespannen.

AK-47, de Kalasjnikov
AK-47, de Kalasjnikov

Vlag van Mozambique

De AK-47 werd al snel een belangrijk Russisch export-product. Het wapen werd onder meer erg populair omdat het makkelijk schoon te maken is en daardoor vrijwel nooit dienst weigert. Mozambique nam een afbeelding van de AK-47 zelfs op in haar nationale vlag. De toenmalige Sovjet-Unie verspreidde het wapen onder meer onder bondgenoten als China, Polen en Joegoslavië en verstuurde het tijdens de Koude Oorlog op grote schaal naar Afrika, waar verzetsstrijders in opstand kwamen tegen koloniale machten.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: