Wapenstilstand Eerste Wereldoorlog herdacht

Foto genomen na de ondertekening van de wapenstilstand in een treinwagon bij Compiègne
Op verschillende plekken in de wereld wordt vrijdag herdacht dat op 11 november 1918 een wapenstilstand werd gesloten tussen Frankrijk en Duitsland.

Op 11 november 1918 kwam na vier jaar een einde aan de Eerste Wereldoorlog. In een bos bij het Franse stadje Compiègne, ongeveer tachtig kilometer ten noorden van Parijs, werd die dag de wapenstilstand gesloten. Vanaf 11:00 uur die ochtend werd er niet meer gevochten. Het echte einde van de Eerste Wereldoorlog kwam in 1919 met de ondertekening van de Vrede van Versailles.

Bij Ieper werd tijdens de Eerste Wereldoorlog hevig gevochten. Na de Vierde slag om Ieper stond in Ieper bijna geen gebouw meer overeind. In de stad wordt ieder jaar op 11 november stilgestaan bij de wapenstilstand van 1918. Onder de Menenpoort werd met de Last Post de 93ste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht.

- advertentie -De Belgische prins Filip woonde vrijdag de traditionele herdenkingsplechtigheid voor de Onbekende Soldaat in Brussel bij.

Ook in landen als Australië, Frankrijk, Engeland, Duitsland en de Verenigde Staten zijn herdenkingen gehouden. Tijdens de vier jaar durende wereldoorlog kwamen bijna tien miljoen mensen om het leven.

Mausoleum naast Huis Doorn - Foto: HistoriekHet mausoleum van…
Australische soldaten bij Ieper, 1917De provincie West-Vlaanderen en de…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier