Warren Christopher (85) overleden

//
1 minuut leestijd

Warren Christopher
Warren Christopher
De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Warren Christopher is vrijdag op 85-jarige leeftijd overleden. Een woordvoerder van het advocatenkantoor waarvoor Christopher werkte heeft dat bekendgemaakt.

Onder de Amerikaanse president Bill Clinton werd Warren Christopher in januari 1993 minister van Buitenlandse Zaken. In het buitenland was hij toen al zeker geen onbekende. In de jaren zeventig was hij bijvoorbeeld al één van de medewerkers van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Cyrus Vance. In die hoedanigheid coördineerde hij onder meer de Amerikaanse mensenrechtenpolitiek in het buitenland. Begin jaren tachtig speelde Christopher een grote rol in de vrijlating van de Amerikaanse gijzelaars in Iran. Tijdens de regeringen van Reagan en Bush werkte hij als advocaat.

Onder Clinton werd hij in 1993 minister van Buitenlandse Zaken. In die hoedanigheid was hij onder meer betrokken bij het vredesakkoord van Dayton, na de oorlog in Bosnië-Herzegovina. Ook hield hij zich veel bezig met het vredesproces in het Midden-Oosten dat in 1993 uitmondde in de Oslo-akkoorden. Na Clintons herverkiezing in november 1996 diende Warren Christopher zijn ontslag in. Hij ging hierna weer als advocaat werken.

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

‘Van Heuven Goedhart was on-Nederlands internationaal’

Hierna verschenen

Max van der Stoel (1924-2011) – Minister van Buitenlandse Zaken