Ideeën gezocht voor toekomst Muur van Mussert

Wedstrijd voor studenten

Wat te doen met de Muur van Mussert in Lunteren? Het is een terugkerende vraag. Begin dit jaar werd bekend dat het veelbesproken NSB-bouwwerk voorlopig geen rijksmonument wordt. Maar wat dan wel te doen met de omstreden muur? Stichting Erfgoed Ede heeft een wedstrijd georganiseerd en roept studenten op plannen voor het complex in te zenden.

Muur van Mussert (still uit een video)
Muur van Mussert tijdens een NSB-bijeenkomst (videostill)
De Muur van Mussert werd in de jaren dertig gebouwd in opdracht van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) en is gebruikt tijdens beruchte Hagespraken van de politieke partij. Het terrein rondom de gemetselde muur, waar zich ook een spreekgestoelte in bevond, werd ingericht als een soort openluchttheater voor massabijeenkomsten. De NSB liet zich hierbij inspireren door de rijkspartijdagen van de NSDAP van Adolf Hitler. Momenteel is het bouwwerk zwaar vervallen, waardoor de discussie loopt wat er mee moet gebeuren. Stichting Erfgoed Ede:

“Nu er steeds meer stemmen klinken die de muur willen behouden is het tijd om met goede ideeën en plannen te komen over wat er mogelijk is met deze plek, die zo’n zwarte bladzijde in onze geschiedenis representeert.”

Niet iedereen is echter voorstander van behoud van de muur, onder meer uit angst dat het bouwwerk een soort bedevaartsoord voor neonazi’s kan worden. Studenten die plannen bedenken voor het behoud van de muur, moeten zich eerst verdiepen in de achtergrond van het NSB-complex om vervolgens…

“…met een idee te komen over een nieuwe invulling, die zowel de ‘foute’ symboliek van deze plek laat zien als ook de te relateren actuele samenlevingsvraagstukken, zoals bijvoorbeeld de omgang met diversiteit of eigentijdse vormen van verraad.”

Deelnemende studenten moeten ingeschreven staan bij een hogeschool of universiteit. De studierichting mag variëren: geschiedenis, planning, communicatiewetenschappen, cultuurhistorie, politicologie, sociale geografie, planologie, regionale economie, marketing, landschapsarchitectuur, sociologie, natuurbeheer of bijvoorbeeld stakeholdermanagement. Het beste plan wordt beloond met een geldbedrag van vijfhonderd euro. Ook aan de tweede en derde prijs zijn geldbedragen verbonden.

- advertentie -

Boek: De muur van Mussert – René van Heijningen

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Geschiedenisliefhebber? Volg ons:

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier