Wereld In Oorlog #29

Wereld In Oorlog #29
– advertentie –

In september verschijnt het nieuwe nummer van Wereld in Oorlog, hèt Nederlandse geschiedenistijdschrift over de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In deze aflevering veel aandacht voor cavalerie te paard en “te tank”.

In aflevering nr. 29 vindt u de volgende artikelen:

  • Paarden en tanks in de Slag bij Cambrai. In 1917 voerde het Britse leger de grootste tankaanval tot dan toe uit bij de Noord-Franse stad Cambrai. Maar naast de 476 tanks deden er ook 40.000 cavaleristen te paard mee. Eric Wills beschrijft deze tankslag die voor hetzelfde geld een paardenslag genoemd kan worden, ware het niet dat de cavaleristen oude stijl een stuk minder succesvol waren.
  • De slag om Le Mesnil-Patrie. Norrey-en-Bessin, 1944. De Sherman-tank van Lieutenant George Gordon van de 2nd Canadian Armoured Brigade rijdt zo hard dat ze uit de bocht vliegt en tegen een huis kantelt. De klap komt zo hard aan dat de rupsbanden stukken uit de muur slaan. In 2011 ontdekt Jeroen Koppes in Norrey-en-Bassin bij toeval, nog duidelijk zichtbaar in de oude muur, de afdrukken van de rupssporen.
  • Zestig dagen in Normandië, trooper Fred Leary. Er zijn soms van die ontmoetingen die geen toeval lijken te zijn. Zo ook de ontmoeting van Wereld in Oorlog-lezer Jan Bueninck in een café in Bayeux met de 91-jarige trooper Fred Leary en diens zoon Michael. Het verhaal van een veteraan.
  • Tempelhof Projekt Berlin. Lang was Tempelhof hèt vliegveld van Berlijn. Tot 2008. Nu is het een historisch monument. Een beschrijving door Maurice Laarman.
  • Startte Japan de Tweede Wereldoorlog? WIO’s Remon de Groot hield een vraaggesprek met de internationaal bekende Britse historicus Antony Beevor naar aanleiding van diens laatste boek De Tweede Wereldoorlog, waarin deze prikkelende vraag wordt beantwoord.
  • De onbekende tank-legende Kurt Knispel. Otto Carius, Michael Wittmann en Kurt Knispel: drie Duitse tankcommandanten die tijdens WO 2 een recordaantal vijandelijke tanks afschoten. Wie op zoek gaat naar sporen van deze mannen, vindt over zowel Carius als Wittman een enorme hoeveelheid foto’s, boeken en herinneringen. Maar over Kurt Knispel is er nauwelijks informatie. Voor Wereld in Oorlog reconstrueerde Alex Dekker Knispels leven.

Daarnaast Korte Berichten en boekbesprekingen, en de vaste bijdragen van Tomas Ross en Evertjan van Roekel.

Bezoek de website: www.wereldinoorlog.nl

Voordelig kennismaken met het tweemaandelijkse magazine Wereld In Oorlog? Meld je dan aan voor een proefabonnement en ontvang 3 nummers voor 15 euro. Klik hier voor meer informatie.