Werelderfgoedweekend 2012

16 en 17 juni 2012

Programma

Schokland en omgeving

Op Schokland zijn sporen van menselijke bewoning aanwezig die teruggaan tot ver in de prehistorie. Het voormalige eiland in de Noordoospolder symboliseert de eeuwenoude, heldhaftige strijd van de Nederlanders tegen het water. Tijdens het werelderfgoedweekend gaat de nieuwe archeoroute op Schokland van start. Op zondag 17 juni vinden in de Gesteentetuin om 11.00 uur diverse demonstraties uit het dagelijks leven uit de prehistorie plaats. Tevens worden er wandelingen langs de archeoroute met gids georganiseerd. Bij Museum Schokland
zijn presentaties vanuit een Middeleeuws kamp te zien. Het museum is tijdens dit weekend gratis toegankelijk. Voor meer informatie: www.schokland.nl

Stelling van Amsterdam

Ontdek de Stelling van Amsterdam: een voormalige cirkelvormige verdedigingslinie rondom Amsterdam. Het is gebouwd in de 19e eeuw en is 135 kilometer lang met onder andere 42 forten. Hierdoor bleef de hoofdstad buiten bereik van eventueel kanonvuur. Er is veel te beleven: wijnproeverijen, kunstexposities, speciale thematentoonstellingen en rondleidingen.

Uitgelicht: Gratis toegang tijdens het Werelderfgoedweekend bij drie forten:

 • Fort bij Veldhuis – tentoonstelling van objecten uit de tweede wereldoorlog
 • Kunstfort bij Vijfhuizen – voorjaarstentoonstelling Luid Land over de klank van het
  landschap

 • Fort bij Aalsmeer – CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45
 • Molencomplex Kinderdijk

  De negentien molens van Kinderdijk in Alblasserwaard zijn een internationaal bekend Nederlands symbool. In Kinderdijk is bijna duizend jaar ‘strijd tegen het water’ zichtbaar in het polderlandschap met zijn waterlopen, dijken, gemalen, sluizen en molens.

  Ir. D.F. Woudagemaal

  Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het gemaal werd in 1920 geopend door koningin Wilhemina en had als taak om overtollig water vanuit Friesland in het IJsselmeer te pompen. Het imposante bakstenen gebouw is strak en sober van karakter. Ervaar het indrukwekkende gemaal tijdens rondleidingen, activiteiten en film.

  Willemstad Curaçao

  De historische binnenstad van Curaçao wordt gekenmerkt door een bonte mix van architectuurstijlen en Caribische kleuren. De Caribische havenstad is zeker een bezoekje waard.

  Droogmakerij de Beemster

  De Beemsterpolder in Noord-Holland is een schoolvoorbeeld van hoe Nederlanders grote delen van hun land hebben drooggelegd. De Beemster kenmerkt zich door het unieke geometrische wegen- en slotenpatroon.

  Uitgelicht: Bezoek de informatiemarkt ‘Werelderfgoed ontdekken in De Beemster’ op het terrein van het Infocenter in Middenbeemster. U krijgt informatie over de Nederlandse Werelderfgoederen, de Werelderfgoedsteden in de regio NoordwestEuropa en diverse Tsjechische Werelderfgoederen onder het genot van internationale muziek en internationale hapjes. Daarnaast is er een programma met filmmateriaal over de Nederlandse Werelderfgoederen.

  Rietveld Schroderhuis

  Dit architectonische meesterwerk is gebaseerd op de idealen van De Stijl. Het werk van de Utrechtse architect en vormgever Gerrit Rietveld (1888-1964), zowel binnen als buiten, is uniek in de wereld. Rietveld ontwierp het huis in 1924 in opdracht van de eigenzinnige Truus Schröder. Het was zijn eerste complete woonhuis én een uitbundig experiment. Voortbordurend op zijn eigen meubelontwerpen en de ideeën van De Stijl maakte hij aan de rand van de stad een huis als een driedimensionale, asymmetrische compositie.

  Uitgelicht: Tijdens het Werelderfgoedweekend wordt er buiten bij het huis een toelichting gegeven op dit bijzondere meesterwerk.

  Waddenzee

  De Waddenzee langs de noordelijke kust van Nederland en Duitsland is een ongeëvenaard dynamisch landschap. Nergens ter wereld kom je zo’n uitgestrekt en gevarieerd gebied tegen, ontstaan onder invloed van eb en vloed en waar de veranderingen dagelijks merkbaar zijn. Deze variatie aan landschappen maakt de Waddenzee tot een uniek leefgebied, waarvan vele bezoekers het hele jaar door kunnen genieten. Meer dan 10.000 vaak zeldzame plant- en diersoorten vinden hier hun thuis.

  Grachtengordel van Amsterdam

  De Amsterdamse grachtengordel is een monument van wereldformaat! In de 17e eeuw beleefde de stad haar Gouden Eeuw in economisch, politiek en cultureel opzicht. Het bestuur maakte daarom een uitbreidingsplan dat de stad vijf keer zo groot zou maken. De Amsterdamse grachtengordel is een stedenbouwkundig, waterbouwkundig en architectonisch meesterwerk en was, door de systematische aanplant van bomen langs de grachten en aanleg van prachtige tuinen, meteen ook een heel groene stad. Deze planmatige stadsuitbreiding heeft over de hele wereld als inspiratie gediend.

  Uitgelicht: Aftrap in Amsterdam
  De Nederlandse Werelderfgoederen organiseren gezamenlijk de aftrap van het Werelderfgoedweekend op 16 juni in De Rode Hoed in Amsterdam. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst ontvangt burgemeester Eberhard van der Laan het certificaat en de plaquette die horen bij de ofciële benoeming van de Grachtengordel Amsterdam tot UNESCO Werelderfgoed. Kinderen van de Amsterdamse IMC Weekendscholen geven uitleg bij foto’s die zij in de grachtengordel hebben gemaakt over (inter)nationale samenwerking en UNESCO. Op www.amsterdam.nl/werelderfgoed kunnen belangstellenden zich vanaf 1 juni aanmelden voor deze bijeenkomst.