Wereldvredesvlam bij Airborne Museum

Wereldvredesvlam
Bij Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek wordt dit jaar een monument met een zogenaamde wereldvredesvlam geplaatst. Het is de bedoeling dat het monument op 21 september wordt onthuld en ontstoken. Het is dan de Internationale Dag van de Vrede. In het monument zal een altijd brandende vredesvlam te zien zijn.

De oorspronkelijke eeuwige vredesvlam werd in 1999 onthuld in Bangor in Wales.


Na die tijd zijn er veel nieuwe vredesvlammen ontstoken en verspreid over de wereld en overhandigd aan leiders als Nelson Mandela en Desmond Tutu. In Nederland zijn ook verschillende vredesvlammen te vinden, onder meer bij het Vredespaleis in Den Haag en in het Julianapark in Venlo.

- advertentie -

Het idee om ook een wereldvredesvlam te plaatsen bij het Airborne Museum, een museum dat zich specifiek richt op de Slag om Arnhem, werd vorig jaar bedacht door drie inwoners van Renkum. Volgens hen is het museum een mooie locatie voor zo’n monument:

In onze ogen is Oosterbeek, zo nauw verbonden met oorlog en vrede, een plaats bij uitstek voor het oprichten van een World Peace Flame monument. En juist bij het Airbornemuseum kan zo prachtig de verbinding worden gesymboliseerd tussen ‘herdenken’ en ‘de weg voorwaarts naar vrede’.

Het gemeentebestuur van Renkum heeft nu toestemming gegeven voor de bouw van het monument waarin de vlam straks kan branden. Volgens de gemeente is het monument een ‘hedendaagse aanvulling op het waardevolle verhaal van de Slag om Arnhem’ en een ‘belangrijke boodschap voor volgende generaties’.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: