Week van de koloniale geschiedenis

Werk Dick Bruna in het Rijksmuseum

Campagnebeeld voor de inloop-workshop ‘Het Geheim van Dick Bruna’ – Illustratie: Dick Bruna (Copyright Mercis bv)
Grafisch vormgever, tekenaar en kinderboekenschrijver Dick Bruna (1927) heeft een selectie van zijn werk in langdurig bruikleen gegeven aan het Prentenkabinet van het Rijksmuseum in Amsterdam. Een deel van zijn werk is de komende tijd in het museum te zien.

Het Rijksmuseum heeft ruim honderdtwintig werken op papier uitgezocht uit het oeuvre van Bruna. De werken dateren uit de periode 1953-2007. In de selectie bevinden zich beroemde ontwerpen als de Zwarte Beertjes pocketcovers (Havank, Charteris en Simenon) uit de jaren zestig en zeventig, maar ook reclamecampagnes en tekeningen in plakkaatverf. In het Rijksmuseum kan onder meer ook het gehele ontwerpproces voor het boekje De brief van nijntje gevolgd worden doordat ontwerpschetsen, uitgewerkte tekeningen maar ook uiteindelijk niet gebruikte tekeningen door het museum in bruikleen werden verworven.

Marijn Schapelhouman, senior conservator Tekenkunst van het Rijksmuseum:

- advertentie -

De afgelopen maanden heb ik intensief naar het werk van Dick Bruna gekeken. Omdat ik van huis uit van de oude kunst ben,kijk ik nu eenmaal ook met een oude-kunst-blik naar hedendaagse kunst: gericht op het ambachtelijke, het ‘hoe’ van het ontstaan ervan. Wat me opvalt aan het werk van Bruna is de omzichtigheid, de kalme bedachtzaamheid waarmee het tot stand komt. Het is kunst die het resultaat is van wikken en wegen, passen en meten, kijken en nog eens kijken en uiteindelijk zo veel mogelijk weglaten. In al zijn schijnbare eenvoud is het ’t werk van een perfectionist.

De Nederlandse illustrator en schrijver Dick Bruna werd in 1927 geboren in Utrecht. In 1963 werd hij mededirecteur van zijn vaders bedrijf: de A.W. Bruna’s Uitgeversmaatschappij. Hij werd onder meer bekend door zijn honderden ontwerpen voor de pocket-serie zwarte beertjes én met affiches die hij voor de uitgeverij ontwierp. Dick Bruna maakte daarnaast naam met zijn boeken voor kleine kinderen. Zijn boeken over het konijntje Nijntje Pluis zijn wereldberoemd. In het buitenland heet het konijntje meestal Miffy. Annemies Broekgaarden, hoofd Publiek & Educatie van het Rijksmuseum:

Jong en oud worden geraakt door de kracht van het beeld van Dick Bruna: van Europa tot Japan, van China tot de VS. Aan de hand van werk van Dick Bruna en geïnspireerd door zeventiende-eeuwse meesters nemen wij de jonge bezoeker met een nieuwe workshop mee in een zoektocht naar de essentie van beeld, haar betekenis en zeggingskrach
t.

De inloopworkshop voor kinderen, getiteld Het Geheim van Dick Bruna, loopt van 23 juli tot en met 28 augustus. De tentoonstelling is te zien van 5 juli tot en met 29 augustus.

NOS: Dick Bruna in het Rijksmuseum

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: