Werkstijl, de ontwikkeling van werkkleding

Afb: Schielandshuis
In het Schielandshuis in Rotterdam is sinds enkele dagen een tentoonstelling te zien over de invloed van werkkleding op het modebeeld.

Volgens het museum heeft werkkleding veel invloed gehad op de mode. De spijkerbroek veroverde vanuit de mijnen bijvoorbeeld de straat én de catwalk. In de tentoonstelling staat de relatie tussen werkkleding en mode centraal. Gastcurator Monique van Heist, een Rotterdamsemodeontwerper, presenteert in het Schielandshuis “authentieke no-nonsense kleding en de hierop geïnspireerde creaties uit de modewereld”.

- advertentie -

Van Heist ging, samen met conservator Sjouk Hoitsma, op zoek naar het moment waarop de praktische werkkleding de sprong van de werkvloer naar sdtraat en catwalk maakte. Hiervoor dook het duo onder meer de collecties van Museum Rotterdam, andere musea en verzamelaars in en er werd een kijkje genomen in de modewereld. Het Schielandshuis:

Historische werkkleding voor fysieke arbeid is het uitgangspunt van Werkstijl. In rauwe bakken, aan haken en op geschraagde tafels zijn doorleefde kledingstukken te zien. Meer dan honderd jaar oude jeans, teruggevonden door denim-archeologen in verlaten mijnen, werkjasjes van onverwoestbaar manchester stof en overalls in allerlei soorten en maten. Kleding van Rotterdamse bedrijven en diensten, als Oranjeboom, RDM en Roteb vormen een rode draad.

De tentoonstelling loopt tot en met 30 september 2012.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier