Westerbork en Vredespaleis voorgedragen voor Europees Erfgoedlabel

Westerbork
De ministerraad heeft besloten Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Vredespaleis in Den Haag voor te dragen voor het ‘Europees Erfgoedlabel’. Eerder adviseerde de Raad voor Cultuur regering deze twee locaties voor te dragen. Dat advies is nu dus overgenomen.

Doel van het Europees Erfgoedlabel is om via zogenaamde ‘plaatsen van herinnering’ het bewustzijn te vergroten voor “gedeelde waarden,


- advertentie -
Raad voor Cultuur

voor de Europese eenheid in verscheidenheid en voor de bijdrage die de afzonderlijke lidstaten aan het verenigd Europa hebben geleverd”. Onder meer locaties die een sleutelrol hebben gespeeld in de geschiedenis van Europa en de totstandkoming van de Europese Unie komen in aanmerking voor het label. Het is voor het eerst dat er Nederlandse instellingen voor dit label worden voorgedragen.

De regering schrijft vrijdag:

Het Europees Erfgoedlabel geeft een beeld van de gezamenlijke geschiedenis van Europa en wil hiermee bijdragen aan de overbrugging van de kloof tussen de Europese Unie en haar burgers. De gekozen locaties moeten zich vooral inspannen voor educatieve activiteiten gericht op jongeren.

Begin volgend jaar wordt duidelijk welke organisaties het Europees Erfgoedlabel toegekend krijgen. Vanaf 2015 mag Nederland om het jaar twee aanvragen indienen, waarvan er één in aanmerking komt voor het label.

Lees ook: Westerbork en Vredespaleis in de race voor Europees Erfgoedlabel

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier