Week van de koloniale geschiedenis

Westerbork en Vredespaleis in de race voor Europees Erfgoedlabel

Vredespaleis in Den Haag – Foto: CC/Iamthestig

Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Vredespaleis in Den Haag krijgen mogelijk het ‘Europees Erfgoedlabel’ toegekend. De Raad voor Cultuur, een belangrijk adviesorgaan voor de regering, heeft minister Jet Bussemaker (Cultuur) geadviseerd deze twee instellingen voor te dragen bij de Europese Commissie.

Westerbork


Doel van het Europees Erfgoedlabel is om via zogenaamde ‘plaatsen van herinnering’ het bewustzijn te vergroten voor “gedeelde waarden, voor de Europese eenheid in verscheidenheid en voor de bijdrage die de afzonderlijke lidstaten aan het verenigd Europa hebben geleverd”. Onder meer locaties die een sleutelrol hebben gespeeld in de geschiedenis van Europa en de totstandkoming van de Europese Unie komen in aanmerking voor het label. Het is voor het eerst dat er Nederlandse instellingen voor dit label worden voorgedragen. 

In totaal hadden acht locaties aan de regering aangegeven graag het Europees Erfgoedlabel te krijgen. Naast Westerbork en het Vredespaleis waren dat de Romeinse Maasbrug in Cuijck, Nationaal Park de Hoge Veluwe, het Kloosterkwartier in Sittard, de Linie 1629 in Den Bosch, Huis Doorn, en Arp Schnitger, een Europees orgelbouwer in Groningen. De Raad voor Cultuur schrijft het jammer te vinden dat er vrij weinig aanvragen zijn ingediend:

- advertentie -

De raad is ervan overtuigd dat beduidend meer kansrijke sites een aanvraag ingediend zouden hebben als er meer tijd en aandacht voor het initiatief was
geweest.

Het adviesorgaan hoopt dat het erfgoedlabel de komende tijd breder onder de aandacht van het Nederlands publiek zal worden gebracht.

Advies

Raad voor Cultuur

Bij het beoordelen van de aanvragen keek de raad onder meer naar de ‘Europese dimensie’ van de aanvragers. Twee locaties hebben volgens de raad de beste papieren:

Kamp Westerbork en het Vredespaleis vertegenwoordigen beide belangrijke, in zekere zin naar elkaar verwijzende, gebeurtenissen uit de recente geschiedenis van Europa. Het Vredespaleis is immers in het leven geroepen om het soort oorlog te voorkomen waar Kamp Westerbork zo pijnlijk van getuigt en van moet blijven getuigen. De betekenis van de beide sites tezamen is omvangrijk. Beide sites ontsluiten een cruciaal onderdeel van scharnierpunten in de Europese geschiedenis. Beide sites symboliseren op hun manier de noodzaak om een Europese Unie op te bouwen. Bovendien kan aan de hand van deze sites de rol van Europa in de wereld op een gelaagde manier onder de aandacht worden gebracht.

Een Europese jury van onafhankelijke deskundigen beoordeelt de aanvragen. Begin 2014 wordt duidelijk welke organisaties het Europees Erfgoedlabel toegekend krijgen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: