Westerbork, Sobibor en Theresiënstadt

Barak in Theresienstadt
In Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt zondag 26 juni een ooggetuigenlezing gehouden. Carla Josephus Jitta vertelt dan hoe haar leven tijdens de oorlog verliep.

Carla Josephus Jitta (1931) groeide op in Naarden-Bussum. Haar ouders waren lid van de Remonstrantse Broederschap. Pas tijdens de invoering van de anti-Joodse maatregelen door de nazi’s werden zij zich bewust van het feit dat ze als Joods beschouwd werden. In de zomer van 1942 besloot het gezin onder te duiken.

Carla en haar broer Alfred werden

- advertentie -van hun ouders gescheiden en apart van elkaar ondergebracht.

In het voorjaar van 1943 werden Carla’s ouders opgepakt en via Westerbork naar het vernietigingskamp Sobibor gedeporteerd. In juni 1944 werden Alfred en Carla op hun onderduikadres verraden. Ze werden overgebracht naar de strafbarakken van kamp Westerbork en later naar de barak voor gedoopte Joden.

Op 4 september 1944 vertrokken ze met het laatste transport dat vanuit Westerbork naar Theresienstadt ging. Carla en Alfred bleven hier tot 5 februari 1945. Op die dag werden ze met een transport van 1.200 gevangenen naar Zwitserland gebracht.

De ooggetuigenlezing in Herinneringscentrum Kamp Westerbork begint zondag om 14:00 uur. Het bijwonen van de lezing is bij de entree van het museum inbegrepen. Na afloop van de lezing zal Carla Josephus Jitta vragen van het publiek beantwoorden. Praktische informatie op: www.kampwesterbork.nl.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: