Westerbork verwacht duizenden belangstellenden bij 4 mei herdenking

Kamp Westerbork
Kamp Westerbork
Herinneringscentrum Kamp Westerbork verwacht dat de 4 mei herdenking op het voormalig kampterrein dit jaar weer door duizenden belangstellenden zal worden bijgewoond.


Het feit dat de oorlogsjaren steeds verder in het verleden komen te liggen doet volgens het herinneringscentrum geen afbreuk aan de betrokkenheid van mensen bij de geschiedenis van de beladen plek. De afgelopen jaren werd de 4 mei herdenking steeds door duizenden mensen bijgewoond.

Net als vorige jaren begint de herdenking dit keer met een stille tocht vanaf de ingang van het voormalig kampterrein naar het Nationaal Monument Westerbork (start 19.15 uur). Tijdens het herdenkingsprogramma zullen Ellen Eliel-Wallach, haar dochter Miriam Eliel en haar kleindochter Linda van Keimpema vertellen hoe de oorlog hun leven getekend heeft. Ellen Eliel-Wallach vluchtte na de Reichskristallnacht naar Nederland en overleefde Westerbork, Bergen-Belsen en Theresienstadt.

Kaddish

Ook kampoverlevende Mirjam Weitzner-Smuk zal, in een overdenking, stilstaan bij de gevolgen die zij heeft ervaren van de Jodenvervolging. Muzikale bijdragen zijn er van Maarten Peters, Co Vergouwen en Christan Grotenbreg. Daarnaast zal de achttienjarige Mauricio Plat uit Nieuw-Buinen een gedicht voordragen.

- advertentie -

Het Kaddish wordt uitgesproken door Joop Waterman, die in kamp Westerbork werd geboren en met zijn familie terugkeerde uit Bergen-Belsen. Scholieren uit Assen en Westerbork lezen namen van omgekomen kinderen en leggen bloemen.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier