Westerborkfilm genomineerd voor UNESCO-lijst

De Westerborkfilm, afkomstig uit de NIOD-collectie en beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, is genomineerd voor het UNESCO Memory of the World Register voor documentair erfgoed. De film uit de Tweede Wereldoorlog, gemaakt door kampgevangene Rudolf Breslauer, is uniek. Er is geen andere film bekend die het dagelijks leven in een doorgangs- of concentratiekamp op deze manier in beeld brengt.

Still uit de Westerborkfilm (NIOD)
Still uit de Westerborkfilm (NIOD)
De Westerborkfilm is hier te bekijken

In het voorjaar van 1944 legde de Joodse gevangene Rudolf Breslauer het dagelijks leven in het kamp Westerbork vast op film, in opdracht van de Duitse kampcommandant Albert Gemmeker. Zo werden op 19 mei 1944 unieke filmopnamen gemaakt van een transport uit Westerbork. 700 personen werden naar Auschwitz gedeporteerd en 238 naar Bergen-Belsen. Het fragment waarin het Sinti-meisje Settela Steinbach het publiek aankijkt vanuit een goederenwagon is een iconisch beeld geworden voor de transporten naar nazivernietigingskampen. Herinneringscentrum Kamp Westerbork:

“De film is een onvergelijkbaar document uit de Tweede Wereldoorlog. De meeste beelden tonen het dagelijks leven in het kamp, dat op het eerste oog ‘normaal’ lijkt; gezonde mannen en vrouwen die werken in ateliers én op het land, scènes in het ziekenhuis, cabaret en een kerkdienst.”

De Westerborkfilm werd nooit voltooid. In september 1944 werden Breslauer en zijn gezin via Theresienstadt naar Auschwitz gedeporteerd. Het ruwe materiaal is grotendeels bewaard gebleven en bevindt zich in het archief van Beeld en Geluid. In de collecties van het NIOD en Beeld en Geluid bevinden zich veel bijzondere items, maar de Westerbork-film neemt een bijzondere plaats in. Fragmenten uit de film behoren tot de meest opgevraagde collectie-items voor hergebruik. Zo gebruiken herinneringscentra in heel Europa de film voor educatieve doeleinden. De film is sinds 2015 in het publieke domein en heeft internationaal een bijzondere status.

- advertentie -

Internationale steun

Beeld en Geluid heeft de UNESCO-voordracht in samenwerking met het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork voorbereid. Eenmaal per twee jaar kunnen nominaties worden ingediend voor het UNESCO Memory of the World Register. Najaar 2017 wordt in Parijs bekend gemaakt of de Westerbork-film in het register wordt opgenomen. Wetenschappers uit Europa en Noord-Amerika én herinneringscentra als Bergen-­Belsen, Neuengamme en Ravensbrück, het Noorse Falstad Centrum en de Belgische Kazerne Dossin ondersteunen de voordracht uit Nederland.

De Westerborkfilm is hier te bekijken
Zie ook de documentaire over de ‘Westerborkfilm’
Boek: Getuigen van Westerbork – Kramp van hoop en wanhoop

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier