Wetenschappers maken 3D-scan van dodo

Wetenschappers uit onder meer Nederland hebben een volledige 3D-scan gemaakt van de dodo, een beroemde loopvogel die al eeuwen uitgestorven is. Voor de scan is onder meer gebruik gemaakt van het enige volledige dodo-skelet ter wereld.

Oude afbeelding van een dodo
Oude afbeelding van een dodo
Hoewel er verschillende tekeningen zijn van de dodo (raphus cucullatus), weten we tot nu toe eigenlijk niet helemaal precies hoe het dier er precies uit heeft gezien of hoe het zich voortbewoog.


Wel bekend is dat het dier aan het begin van de zestiende eeuw uitstierf en dat hij ongeveer zo groot was als een kalkoen. De vogel woog tot ongeveer 25 kilo en had een grote kop met imposante haaksnavel.

Mensen, varkens & apen

Hollandse zeelieden ontdekten het dier in 1598 op Mauritius, het enige eiland waar het dier leefde. De vogels, die niet konden vliegen, werden massaal door zeelieden gedood maar ook door varkens en apen die door de mens naar het eiland werden gebracht. Kort na 1681 was er geen enkele dodo meer op Mauritius te vinden.

- advertentie -

Wetenschappers van onder meer Naturalis Biodiversity Center in Leiden doen al tijden onderzoek naar de dodo. Ze proberen niet alleen te achterhalen waarom de vogels uitstierven, ze willen bijvoorbeeld ook uitvinden hoe het dier precies liep. Om meer te weten te komen is er nu een 3D-scan gemaakt van het dier. Hiervoor werd het enig bekende complete skelet van de dodo gebruikt. Dit skelet werd in 1903 op Mauritius gevonden door een Franse amateurbioloog.

Beweging

Dankzij dit skelet en de 3D-scan kunnen wetenschappers straks meer zeggen over hoe het dier er precies uit zag en hoe hij zich voortbewoog. De scan zal als basis dienen voor het anatomische onderzoek.

De verwachting is dat het nieuwe dodo-skelet eind volgend jaar volledig in kaart is gebracht.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: