Wetenschappers ontdekken ‘Pinokkio-dinosaurus’

In het zuiden van China hebben wetenschappers het fossiel gevonden van een Tyrannosaurus met een bijzondere snuit. De neus van het opgegraven dier is maar liefst drie keer zo lang dan die van andere dieren uit het Tyrannosaurus-geslacht.


Officieel heet het dier Qianzhousaurus sinensis maar vanwege de enorme omvang van de snuit, hebben wetenschappers het ook over de ‘Pinokkio-rex’.

Het dier zou 66 miljoen jaar hebben geleefd. Wetenschappers van de universiteit van Edinburgh schrijven deze week over de ontdekking in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature Communications’.

Sneller dan T-Rex

De nieuw ontdekte Tyrannosaurus had niet alleen een enorme snuit, hij had ook flinke rij horens op zijn kop. Eerder dachten onderzoekers dat het mogelijk om een jonge Tyrannosaurus ging. Later werd geconcludeerd dat het een nieuwe soort was. De Pinokkio-rex had een vrij licht skelet waardoor vermoed wordt dat het dier sneller was dan zijn groter neef, de beroemde Tyrannosaurus Rex.

- advertentie -

Afbeelding: Artist-impression van de Pinokkio-rex van Chuang Zhao

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen FryDe jodenvervolging in foto'sDe Bourgondiërs - Bart Van LooWij zijn de Bickers - Simone van der Vlugtt Hooge Nest - Roxane van IperenVietnam - Max HastingsBoerhaave botanicus - Margreet WesselingHet gedroomde Noorden - Adwin de KluyverVet oud - Gouden EeuwDe zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: