Whisky ontdekkingsreiziger Shackleton terug naar Antarctica

In 2010 werden onder het ijs van Antarctica enkele kisten whisky en brandy van de Iers-Britse Antarcticaverkenner Ernest Shackleton (1874-1922) gevonden. Verschillende flessen whisky werden de afgelopen tijd door whisky-kenners onderzocht. In maart keren deze flessen terug naar Antarctica. Dat meldden verschillende media in Nieuw-Zeeland afgelopen weekend.

Fles Mackinlay whisky – Foto: Canterbury Museum
De flessen whisky hadden ruim honderd jaar onder het ijs geleden toen leden van de New Zealand Antarctic Heritage Trust (AHT) ze twee jaar geleden vonden. De vondst werd gedaan onder de hut van de Iers-Britse Antarcticaverkenner Ernest Shackleton.

Deze ontdekkingsreiziger gebruikte de hut waarbij de kisten met drank gevonden werden tijdens zijn expeditie van 1907-1909. Shackleton wilde toen naar de geografische zuidpool reizen, maar kwam niet verder dan 88° 23′ zuiderbreedte. De poolreizigers waren 178 kilometer van de zuidpool verwijderd toen ze vanwege zware stormen rechtsomkeert maakten.

In de kratten werden onder meer flessen whisky van het merk Mackinlay gevonden. De huidige eigenaar van dit merk, Whyte & Mackay, was opgetogen over de vondst. Het originele recept van deze oude whisky was namelijk verloren gegaan.

- advertentie -

De drank in de flessen uit Antarctica werd in Schotland geanalyseerd en onlangs konden er hierdoor 50.000 flessen van de whiskysoort opnieuw op de markt worden gebracht. Volgens kenners heeft de whisky een honingachtige kleur en een zachte, wat zoete smaak. De opbrengst van de verkoop gaat naar een fonds dat zich hard maakt voor de conservering van de hut van Ernest Shackleton.

Nu de whisky geanalyseerd is, worden de flessen teruggebracht naar de hut van de ontdekkingsreiziger.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: