Wie is het ‘meisje met de parel’?

Meisje met de parel – Johannes Vermeer, ca. 1665
Amerikaanse wetenschappers gaan met behulp van moderne software voor gezichtsherkenning proberen de identiteit te achterhalen van duizenden personages op oude schilderijen. Ook het beroemde Meisje met de parel van Johannes Vermeer wordt onder de loep genomen, schrijft de universiteit van Californië.

Het project is een initiatief van professor middeleeuwse kunst Conrad Rudolph, historicus aan de universiteit van Californië. Hij zegt op het idee te zijn gekomen door verschillende politieseries zoals CSI waarin ook geregeld geavanceerde techniek gebruikt wordt om bijvoorbeeld slachtoffers en criminelen te identificeren.

Volgende maand start de universiteit

- advertentie -het project en gaat men proberen de identiteit van duizenden figuren op oude schilderijen of beeldhouwwerken te achterhalen. De onderzoekers doen dit onder meer door de ogen, neus en mond op te meten. Vervolgens wordt met software gezocht naar afbeeldingen van bekende personen.

Het succes van het project is uiteraard onder meer afhankelijk van de mate van nauwkeurigheid waarmee de kunstenaars de personages hebben geportretteerd.

De onderzoekers zijn van plan een website en een tentoonstelling samen te stellen om het publiek te informeren over de gebruikte technologie en de voortgang van het project.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: