Week van de koloniale geschiedenis

Wie schrijft de biografie van Jelle Zijlstra?

Het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen is op zoek naar iemand die de biografie van voormalig premier Jelle Zijlstra (1918-2001) wil schrijven. De auteur krijgt vier jaar de tijd om aan de biografie te werken en er tegelijkertijd op te promoveren.

Jelle Zijlstra in 1966
Jelle Zijlstra (1918-2001) was tussen 1952 en 1963 minister van Economische Zaken en Financiën, en tussen 1956 en 1959 politiek leider van de Antirevolutionaire Partij (ARP). Nadat hij in 1966 en 1967 minister-president van Nederland was, werd hij president van De Nederlandsche Bank.

Zijlstra is de enige Nederlandse minister-president uit de twintigste eeuw waarvan nog geen biografie bestaat. Als het aan Biografie Instituut ligt komt daar dus verandering in. Volgende week staat er daarom een personeelsadvertentie in de kranten voor een vierjarig dienstverband als promovendus. Hans Renders, directeur van het Biografie Instituut:

“Dit project heeft een jarenlange voorbereiding gevergd. Het Friese museum Treasoar, het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme, de familie Zijlstra, De Nederlandsche Bank – en dan vergeet ik er nog een paar – zijn betrokken geweest bij die voorbereidingen.”

Het onderzoek naar het leven en werk van Zijlstra wordt gefinancierd door het Dr. Abraham Kuyperfonds, De Nederlandsche Bank en de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen.

- advertentie -

Het is de bedoeling dat de nieuwe biograaf per 1 januari aan de slag gaat en de biografie moet eind 2016 klaar zijn.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: