Wim Pijbes weg bij Rijksmuseum

Wim Pijbes vertrekt per 1 augustus 2016 als hoofddirecteur van het Rijksmuseum. Hij wordt algemeen directeur van Voorlinden, een nieuw museum voor hedendaagse kunst en bijbehorend natuurgebied tussen Scheveningen en Wassenaar.

Wim Pijbes: 'Nederlander van het Jaar'
Wim Pijbes: ‘Nederlander van het Jaar’
Pijbes bekleedt zijn functie bij het Rijksmuseum sinds 1 juli 2008. De eerste vijf jaar van zijn directeurschap stond voornamelijk in het teken van de heropening die naast een grondige verbouwing en uitbreiding bestond uit een geheel vernieuwde inrichting. Na de heropening in april 2013 trok het Rijksmuseum meer bezoekers dan ooit. In 2015 kwamen 2,4 miljoen mensen naar het museum.

Wim Pijbes naar aanleiding van zijn vertrek:

“Ik heb met heel veel plezier en inzet de taken volbracht die ik bij mijn aantreden had gesteld. Ik heb leiding mogen geven aan een van de mooiste musea in de wereld en heb met een fantastisch team van enthousiaste collega’s het Rijksmuseum mogen openen. Het gebouw is open, mede dankzij de meermalen bekroonde website is de collectie open en bovenal heeft het Rijksmuseum een open houding naar onze bezoekers en de wereld. Ik ben trots dat bezoekers van alle leeftijden genieten van de tuinen en de Teekenschool. Het Rijksmuseum is in de harten en de hoofden van het publiek en dat stemt mij tot grote dankbaarheid.”

Weekblad Elsevier riep de museumdirecteur in 2013 uit tot Nederlander van het jaar. Volgens het blad wist hij de restauratie en herinrichting van het Rijksmuseum op naar zijn hand te zetten.

- advertentie -

De Raad van Toezicht gaat op zoek naar een geschikte opvolger voor de vertrekkend algemeen directeur.

Boek: Rijksmuseum ABC – Wim Pijbes

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: