Dark
Light

Oorlogsgeschiedenis Gelderland op de kaart gezet

WO2GLD
Auteur:
1 minuut leestijd
Monument voor Tante Riek te Winterswijk (CC-BY-2.5-NL. - wiki - M.F. Naaldenberg)
Monument voor Tante Riek te Winterswijk (CC-BY-2.5-NL. - wiki - M.F. Naaldenberg)

Afgelopen week is een nieuwe website gelanceerd met daarop informatie over dertienhonderd locaties in de provincie Gelderland die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. De site is een initiatief van stichting WO2GLD en werkt onder meer samen met het nationale programma Netwerk Oorlogsbronnen.

Op de digitale kaart zijn tweehonderd locaties met een beladen oorlogsverleden te vinden, driehonderd locaties van verzet, strijd en bevrijding en ruim achthonderd Gelderse oorlogsmonumenten. Het gaat bijvoorbeeld om de beladen Muur van Mussert in Lunteren, de John Frostbrug in Arnhem of het monument voor Tante Riek in Winterswijk. Drie historici hebben in opdracht van stichting WO2GLD aan de site gewerkt. Joost Rosendaal, voorzitter van WO2GLD:

“De kaart laat in één oogopslag zien dat Gelderland een zeer gevarieerd en groot aanbod heeft aan materieel en immaterieel erfgoed van de Tweede Wereldoorlog en waarom deze provincie zo sterk bepaald wordt door de oorlogsherinnering. Zowel scholieren en in de oorlog geïnteresseerden, als wetenschappelijk onderzoekers en museummedewerkers vinden hier een schat aan informatie. De oorlog is nooit ver weg in Gelderland.”

Promovideo WO2GLD

Naast de kaart biedt een historische tijdlijn een overzicht van vijfenzeventig belangrijke gebeurtenissen tussen 1940 en 1945 in de provincie over thema’s als militaire strijd, verzet, collaboratie en vervolging: Van de arrestatie van Titus Brandsma tot de bombardementen op Doetinchem en van Anton Musserts Hagespraak der bevrijding tot de ontruiming van het Apeldoornsche Bosch.

Vanuit het nationaal programma Netwerk Oorlogsbronnen worden bronnen over de Tweede Wereldoorlog gedigitaliseerd en ontsloten voor het publiek. Het netwerk brengt bronnen van honderden verschillende erfgoedinstellingen samen. De Gelderse website is gekoppeld aan de landelijke site. Het is de bedoeling dat er de komende tijd meer provinciale ‘knooppunten’ in het landelijke netwerk komen. Momenteel wordt bijvoorbeeld in Limburg gewerkt aan een aparte site.

Website www.wo2gld.nl
Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Gelderland

×