Week van de koloniale geschiedenis

WOII-bom onschadelijk gemaakt in Koblenz

Amerikaanse bommenwerpers boven Koblenz tijdens de Tweede Wereldoorlog – Foto: US Air Force
De Duitse stad Koblenz stond zondag voor een groot deel in het teken van de ontmanteling van een gevaarlijke bom uit de Tweede Wereldoorlog.

Een Britse vliegtuigbom van 1,8 ton bevond zich in de rivier de Rijn en kwam onlangs door een extreem lage waterstand aan de oppervlakte. Vanwege de kracht van de blindganger moesten alle woningen in een straal van 1800 meter ontruimd worden. In totaal moesten ongeveer 45.000 mensen in verband met de ontmanteling hun woning verlaten.Ook twee ziekenhuizen, zeven bejaardentehuizen en een gevangenis werden ontruimd.

- advertentie -

De ontmanteling duurde in totaal 2,5 uur. Behalve de Britse vliegtuigbom werd ook een lichtere Amerikaanse bom ontmanteld. Ook deze bom was door de lage waterstand aan de oppervlakte gekomen. De Amerikaanse bom verkeerde in zeer slechte staat.

Zoals zoveel Duitse steden werd Koblenz tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: