Dark
Light

Tweede Wereldoorlog

Als we het in Nederland over 'de oorlog' hebben, gaat het normaal gesproken over de Tweede Wereldoorlog. In onze buurlanden ligt dat net wat anders. De Tweede Wereldoorlog is hoe dan ook echter een oorlog die in heel Europa, maar ook daarbuiten, diepe sporen achter heeft gelaten. Ook vanwege de rassenwaan van de nazi's die uitmondde in de Holocaust. Klap uit voor belangrijke artikelen...

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stonden twee allianties - de asmogendheden en de geallieerden - lijnrecht tegenover elkaar. In Europa gaat vaak de meeste aandacht naar de strijd die op het Europese continent werd geleverd, maar ook elders - bijvoorbeeld in de voormalige kolonie Nederland-Indië - vielen vele slachtoffers. De oorlog van 1940-1945 was dan ook een echte wereldoorlog.

Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog

Barak in Auschwitz - Foto: stock.xchngTijdens de Tweede Wereldoorlog vielen er in totaal tussen de 50 en 70 miljoen doden. Ongeveer twee derde van alle slachtoffers was burger. Belangrijk onderdeel van de oorlog is de massale vervolging van Joden, maar ook bijvoorbeeld zigeuners, homoseksuelen en jehovah's getuigen. Vervolgden werden door de nazi's veelal opgepakt in ondergebracht in kampen. Sterke gevangenen werden geselecteerd voor dwangarbeid. Ouderen, kinderen en zieken werden in verschillende kampen direct gedood. Voorbeelden van grote vernietigingskampen van de Tweede Wereldoorlog zijn Auschwitz, Treblinka en Sobibor. Tegen het eind van de oorlog probeerden de nazi's de bewijzen van de vernietiging zoveel mogelijk uit te wissen.

Op deze pagina zijn nieuwsberichten en achtergrondverhalen over de Tweede Wereldoorlog te vinden, maar ook besprekingen van historische boeken over de oorlog, nieuws over oorlogsmisdadigers en verhalen over bijvoorbeeld nazi-kopstukken als Adolf Hitler, Joseph Goebbels en Heinrich Himmler. Artikelen over de jodenvervolging vind je ook via deze pagina.

Aanbevolen artikel: De bezetting van Nederland 1940-1945

Kopstukken van de Tweede Wereldoorlog

Belangrijke onderwerpen

Entree van Museum De Lakenhal in Leiden

De verzwegen kunstroof bij De Lakenhal

Na de bevrijding verscheen in het Leidsch Jaarboekje een artikel over de gebeurtenissen in het Museum De Lakenhal tijdens de oorlogjaren. Met trots meldde de directeur dat de ‘stedelijke verzameling ongedeerd aan het oorlogsgeweld is ontsnapt’. Over de roof van 89 zeventiende-eeuwse meesters, door joodse verzamelaars bij De Lakenhal in bewaring gegeven, werd met geen woord gerept.
10 minuten leestijd
Tram met joodse kinderen

“Lekker met de tram”: hoe Amsterdam Judenrein werd

Tussen juli 1942 en september 1943 werden door de nazi’s 63.000 Joden vanuit Amsterdam gedeporteerd, de meesten naar de vernietigingskampen in Polen. Naar schatting 48.000 van hen, waaronder de familie Salomons, werden met de tram naar het Centraal Station of het Muiderpoortstation gebracht om daarvandaan met de trein naar doorgangskamp Westerbork vervoerd te worden.
3 minuten leestijd
De bewuste foto (Nationaal Monument Oranjehotel)

Namen vier verzetsmannen op historische foto achterhaald

Enige tijd geleden deed Nationaal Monument Oranjehotel een oproep naar de identiteit van vijf verzetsmannen op een unieke historische foto. Het beeld is bijzonder omdat hierop leden van de Geuzengroep, de eerste verzetsgroep van Nederland, te zien zijn terwijl ze vanaf de gevangenis in Scheveningen op transport worden gesteld naar Buchenwald.
3 minuten leestijd
Paardenvordering in Schagen op 29 augustus 1939

‘Warhorses’ in Callantsoog

Iedereen die de film Warhorse heeft gezien weet wat een oorlogspaard moet doorstaan. Weggerukt uit zijn bekende omgeving stelt hij zich gedwongen bloot aan gevaarlijke oorlogshandelingen. Warhorse speelt in de Eerste Wereldoorlog, maar ook in de Tweede Wereldoorlog werd nog volop gebruik gemaakt van paarden.
8 minuten leestijd
1 2 3 236

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×