WOII-documenten gestolen uit Deens archief

WOII-documenten gestolen uit Deens archief
In Denemarken zijn eind oktober twee mannen aangehouden omdat ze documenten over de Duitse bezetting van Denemarken tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden gestolen. Dat meldt de Copenhagen Post.

De twee mannen blijken jarenlang documenten uit de staatsarchieven te hebben gestolen en al die documenten gingen over de Duitse bezetting van Denemarken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het zou onder meer gaan om politierapporten en om documenten met informatie over deserteurs.


Volgens een woordvoerder van het nationaal archief van Denemarken gaat het om zeer belangrijk historisch materiaal.

- advertentie -

De diefstal werd begin oktober ontdekt. Enkele weken later konden de twee daders worden gearresteerd. Een van de dieven had een aantal documenten ingelijst en thuis aan zijn muur gehangen. De politie acht het waarschijnlijk dat er ook materiaal verkocht is door de dieven.

Volgens de Copenhagen Post gaat het om twee nazi-sypathisanten. Ze zouden onder meer documenten hebben gestolen met informatie over ene Kaj Buchardt, een Deense soldaat die zich tijdens de oorlog vrijwillig aansloot bij de Wehrmacht. Deze Buchardt was vrijwilliger in de zogenaamde Nordland-divisie en vocht aan het oostfront tegen Rusland. De twee dieven hebben Buchardt waarschijnlijk persoonlijk gekend.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →