Woonhuis Anne Frank eenmalig te bezichtigen

Anne Frank
Begin december is de Amsterdamse woning waar Anne Frank woonde voordat zij onderdook tijdelijk voor één dag opengesteld voor het publiek. De huidige eigenaar van het pand, woningcorporatie Ymere, heeft dat donderdag bekendgemaakt.

De familie Frank woonde van 1933 tot juli 1942 in een huis aan het Merwedeplein in Amsterdam. Op deze locatie begon Anne Frank op haar dertiende verjaardag, vrijdag 12 juni 1942, in haar dagboek.- advertentie -

Boek over het ‘andere huis van Anne Frank’

In 2004 werd de woning gekocht door woningcorporatie Ymere. Deze corporatie heeft de woning gerestaureerd in de oorspronkelijke jaren-dertig-stijl. Op zaterdag 10 december kunnen maximaal driehonderd belangstellenden een kijkje nemen in het huis. De openstelling is een initiatief van de woningcorporatie, het Letterrenfonds en boekhandel Jimmink. In deze boekhandel werd in juni 1942 het dagboek van Anne Frank gekocht.

Woningcorporatie Ymere:

In de woning herinnert veel huisraad -origineel of replica- aan de bewoning van de familie Frank, dankzij de inbreng van de Anne Frank Stichting. Veel is in bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hierdoor hangt er de sfeer zoals de familie Frank het huis destijds achterliet.

De woning wordt momenteel verhuurd aan het Nederlands Letterenfonds. Dit fonds gebruikt het pand als onderkomen voor buitenlandse schrijvers die in eigen land niet vrij kunnen werken. Het Amsterdamse stadsdeel Zuid maakte dit jaar het voornemen bekend om de Anne Frank woning de status van gemeentelijk monument te geven.

Toeganskaarten voor de bezichtiging kosten 7,50 euro. Deze zijn te koop bij boekhandel Jimmink of te reserveren via office@jimminkboek.nl. Kinderen jonger dan tien mogen niet naar binnen vanwege de kwetsbaarheid van het meubilair.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: