Dark
Light

Harry Mulisch – Nederlandse schrijver

1927 – 2010
Auteur:
1 minuut leestijd
Harry Mulisch in zijn werkkamer naar aanleiding van een interview voor de Belgische krant De Standaard.
Harry Mulisch in zijn werkkamer naar aanleiding van een interview voor de Belgische krant De Standaard. (CC BY-SA 4.0 - Michiel Hendryckx - wiki)

Auteur Harry Mulisch overleed op 30 oktober 2010. De schrijver werd drieëntachtig jaar oud.

Harry Mulisch behoorde samen met Willem Frederik Hermans en Gerard Reve tot de zogenoemde Grote Drie van de Nederlandse literatuur. Hij was van Tsjechisch-Hongaars-Oostenrijkse afkomst en debuteerde in 1952 met de roman Archibald Strohalm. Hij won met dit debuut direct de Reina Prinsen Geerligsprijs, een literaire prijs die destijds uitgereikt werd aan jonge letterkundigen.

Harry Mulisch ontwikkelde zich hierna tot een van de meest oorspronkelijke Nederlandse auteurs. Zijn oeuvre is groot en divers. Eind jaren vijftig boekte hij succes met de roman Het stenen bruidsbed. Dit boek draaide onder meer om een Amerikaan die had deelgenomen aan het bombardement op Dresden.

In meer van Mulisch’ boeken speelde de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol. Het beroemdst werd zijn roman De Aanslag. Dit boek werd verfilmd door Fons Rademakers en won in 1987 de Oscar voor beste Niet-Engelstalige film. Verder speelde de oorlog onder meer een grote rol in zijn boek De zaak 40/61.

In 1992 bracht Mulisch zijn zogenaamde magnus opus uit: De ontdekking van de hemel en werd hij bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De ontdekking van de hemel werd in 2001 in bewerkte vorm verfilmd door Jeroen Krabbé onder de titel The discovery of heaven.

Op de dag dat Mulisch overleed lag zijn bureau vol met aantekeningen, prints, knipsels en boeken die bestemd waren voor een roman waaraan hij werkte. Deze onvoltooide roman, getiteld De tijd zelf, is een jaar na zijn overlijden, aangevuld met verschillende dagboekfragmenten, postuum uitgebracht.

Literair centrum

Harry Mulisch werkte decennialang in een pand aan de Leidsekade in Amsterdam. Tegenwoordig is in dit woonhuis een literair centrum gevestigd, het Harry Mulisch Huis. Deze instelling organiseert activiteiten die de gedachte aan de schrijver levend houden en daarnaast de aandacht voor literatuur stimuleren. Ook wil het jonge schrijvers en kunstenaars een podium geven.

In Haarlem, zijn geboorteplaats, is sinds 2013 een borstbeeld van de schrijver te vinden. Dit beeld, gemaakt door beeldhouwster Jikke van Loon, moet de band tussen Haarlem en Mulisch onderstrepen.

Overzicht van boeken van Harry Mulisch

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×