De nieuwsbrief van Historiek (week 38). Met artikelen over de Missie Turkije | een bloekhandelaar in Florence | Faroek I | het Holocaust Namenmonument en veel meer geschiedenis
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (38/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
Een onmogelijke missie aan de vooravond van de Armeense genocide

Een onmogelijke missie aan de vooravond van de Armeense genocide

Mei 1914 wordt de Nederlands diplomaat Louis Westenenk naar Constantinopel gestuurd. Namens de Europese grootmachten heeft hij de opdracht gekregen om als inspecteur-generaal in Oost-Anatolië een semi-onafhankelijk gebied te besturen waar Armeniërs, onderdrukt door groeiend Turks nationalisme, hun toevlucht kunnen zoeken. Lees artikel

- advertentie -

Virtual Academy

Onze Virtual Academy staat weer voor de deur! Volg inspirerende minicolleges, maak kennis met manieren waarop docenten onze methodes gebruiken en ontdek de relevante onderwijsthema’s en ontwikkelingen binnen onze methodes. De dag wordt afgesloten door cabaretier, schrijver en voormalig docent Johan Goossens. Meld je aan via: vodix.nl/academy

Soeharto, de tweede president van Indonesië
Soeharto (1921-2008) bracht het in Indonesië tot een belangrijke militaire positie en hij werd zelfs de machtigste man van het land. Dat bleef hij liefst 32 jaar, waarvan dertig als president. Gezien zijn nederige afkomst en getroebleerde jeugd lag dat allerminst voor de hand.
Lees meer...
Holocaust Namenmonument onthuld: 102.000 namen
De Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind, zelf kind van Holocaust-overlevenden, ontwierp het monument. Van bovenaf bestaat zijn creatie uit vier objecten van spiegelend roestvaststaal drie Hebreeuwse letters vormen. Deze letters vormen samen het Hebreeuwse woord Lezecher dat ‘in herinnering aan’ betekent.
Lees meer...
Frans Hooijmaijers - De broeder des doods
Frans Hooijmaijers (bijnamen: Dikke Frans en De Spuitreus) is waarschijnlijk de grootste seriedoder die Nederland ooit gekend heeft: verdacht van moord op 259 mensen. De hoofdverpleger bekent er 15. Die verklaring trekt hij weer in. Uiteindelijk wordt hij veroordeeld voor 5 zaken. Als moordwapen hanteert hij de injectiespuit, gevuld met insuline of valium.
Lees meer...
Canada verbeeld in schilderkunst 1910-1940
Met de tentoonstelling Magnetisch Noorden in Kunsthal Rotterdam, gaat een in Nederland onbekende wereld open. Tachtig werken van de zogenoemde Group of Seven bieden een venster op de ongerepte natuur van Noord Canada.
Lees meer...
Faroek I - Koning van Egypte
Faroek I is een bekende Egyptische koning, die van 1936 tot 1952 regeerde. Na een staatsgreep van de Vrije Officieren – onder wie Gamal Abdel Nasser en Mohammed Naguib – in juli 1952, week Faroek als banneling uit naar Italië.
Lees meer...

- advertentie -

Vrijheidscolleges

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Hugo de Groot in 1621 uit zijn gevangenis op Slot Loevestein wist te ontsnappen. De Groot (1583 – 1645) is de bekendste politieke gevangene uit de Nederlandse geschiedenis. Zijn gedachtegoed wordt geëerd in een serie Vrijheidscolleges op diverse bijzondere locaties in het land. Meer info >>>

De Tweede Wereldoorlog vanuit Noors perspectief
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was koningin Wilhelmina niet het enige koninklijke staatshoofd dat in ballingschap in Londen verbleef. Ook George II van Griekenland, Peter II van Joegoslavië en Haakon VII van Noorwegen vonden hier voor korte of lange tijd onderdak met hun regering.
Lees meer...
De spreeuw van Mozart
In juni 1787 vond in de woning van Wolfgang Amadeus Mozart een rouwdienst plaats. Een tiental rouwgasten werd onthaald door een door de maestro gearrangeerde lijkzang, gevolgd door een door hem gedeclameerd treurdicht dat hij speciaal voor de overledene had geschreven. Niets bijzonders zou je zeggen, maar de dode was geen geliefd familielid, maar een spreeuw.
Lees meer...
Uruk, een oeroude stad
Uruk, dat in de Bijbel Erech en tegenwoordig Warka heet, was al in het vierde millennium een belangrijke stad in Zuid-Irak. Wat u zich rond 3200 v.Chr. bij zo’n grote stad moet voorstellen: iets met een oppervlakte van 250 hectare. Ter vergelijking: dat is een fractie meer dan het gebied dat in Rome was omsloten door de Serviaanse Muur.
Lees meer...
Vespasiano da Bisticci, de boekhandelaar van Florence
Halverwege de vijftiende eeuw werd gezegd dat alle wijsheid van de wereld in Vespasiano da Bisticci’s boekwinkel in Florence te vinden zou zijn. Daar werden prachtige manuscripten voor de Europese elite geproduceerd en belangrijke werken uit de klassieke oudheid herontdekt en verspreid. De winkel trok de grootste denkers van de stad aan.
Lees meer...
Pleidooi voor een Romeinse heerbaan
In ‘De Romeinse heerbaan: de oudste weg door de Lage Landen’ breekt historicus Robert Nouwen een lans voor de bescherming van wat hij de oudste weg door de Lage Landen noemt. Van de Noord-Franse kuststad Boulogne-sur-Mer naar de Rijnstad Keulen liep vroeger een Romeinse heerbaan die een sleutelrol speelde in het noorden van het Romeinse Rijk.
Lees meer...
Jean-Claude van Rijckeghem winnaar Thea Beckmanprijs 2021
Schrijver Jean-Claude van Rijckeghem heeft met zijn boek ‘IJzerkop’ de Thea Beckmanprijs gewonnen. De prijs werd zaterdag 18 september uitgereikt in de Romeinse Herberg van Archeon in Alphen aan de Rijn. Ook de prijs van de kinderjury ging naar Van Rijckeghem.
Lees meer...
Eerst het zuur, dan het zoet - Betekenis en herkomst
“Eerst het zuur, dan het zoet”. Hiermee wil men aangeven dat er een moeilijke (zure) periode aanbreekt, maar dat er daarna weer betere (zoete) tijden aankomen. Soms wordt beweerd dat deze uitdrukking afkomstig is uit het zestiende-eeuwse Wilhelmus.
Lees meer...
Nur ad-Din (1118-1174) - Strateeg en potentaat
Nur ad-Din heerste van 1146 tot aan zijn dood in 1174 over Syrië en grote delen van het Midden-Oosten. Zijn regeerperiode werd gekenmerkt door zijn streven om alle moslimstaten tussen Eufraat en Nijl onder zijn gezag te verenigen in een gemeenschappelijk front tegen de kruisvaarders.
Lees meer...
Japanse soldaat hield zich 27 jaar schuil na einde oorlog
Eind januari 1972 overmeesterden twee lokale vissers op het eiland Guam een soldaat die verscholen zat in een zelfgebouwd hol. Het bleek te gaan om de Japanse militair Shoichi Yokoi. In zijn schuilplaats wachtte de Japanse sergeant naar verluidt op de militaire orders van zijn leidinggevenden. Maar ruim 27 jaar kwamen die niet.
Lees meer...

Uit het archief:

De Gouden Koets als museumobject
Het wekt nog steeds verbazing dat in een stad waar de politieke kleur veeleer rood dan oranje was, juist bij de werkende klasse veel animo bestond voor zo’n duur vorstelijk geschenk. De koets was bedoeld voor het huwelijk van Wilhelmina met prins Hendrik, maar op die dag wenste zij het geschenk niet in ontvangst te nemen.
Lees meer...
Simon & Garfunkel en hun concert in Central Park
Op 19 september 1981 gaven Paul Simon en Art Garfunkel een memorabel gratis concert in Central Park in New York: 'The Concert in Central Park'.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 38) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 38) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 38.252 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net