De nieuwsbrief van Historiek (week 47). Met artikelen over Walhalla, Ethische politiek in Nederlands-Indië, een fascistisch experiment, cyclopen en veel meer geschiedenis
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (47/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
Het fascistische experiment van Gabriele D’Annunzio

Het fascistische experiment van Gabriele D’Annunzio

Naast de kortstondige radenrepublieken in Beieren en Hongarije in de eerste helft van 1919, werd in september dat jaar nog een ander revolutionair regime gevestigd dat zijn bestaan langer wist te rekken en in politiek opzicht moeilijker te duiden was. Vast staat dat het bewind van de Italiaanse ‘dichter-soldaat’ Gabriele D’Annunzio in de havenstad Fiume (het huidige Rijeka in Kroatië) van diepgaande invloed was op het Italiaanse fascisme. Lees artikel

- advertentie -

De vergeten Republiek

'De vergeten Republiek vormt een belangrijke bijdrage aan onze kennis van Zutphen en omgeving in de zestiende en zeventiende eeuw, zeker als het gaat om de rol van de Oost-Nederlandse adel en de connecties met de Nieuwe Wereld [...].' – Historisch Nieuwsblad >>>

Lachend naar Walhalla
Heldhaftige sterfscènes, doodsliederen en grimmige humor kenmerken de literatuur van de Noormannen. Het is die doodsverwachting van de Vikingen die mensen eeuwenlang heeft geïntrigeerd.
Lees meer...
'Joodse Chazaren' en de legende van de dertiende stam
In verschillende Turkse talen en in het Farsi heet de Kaspische Zee tot op vandaag de ‘Chazarenzee’. De naam verwijst naar een middeleeuws rijk onder een joodse dynastie ten noorden en ten westen van de Kaspische Zee. Op zijn hoogtepunt, omstreeks 850, toen West-Europa onder Karolingische heerschappij stond, strekte het rijk van de Chazaren zich uit tot voorbij de Krim. Een blik op een stuk geschiedenis van Eurazië, dat duizend jaar na zijn afloop nog steeds voor controverse zorgt.
Lees meer...
Ethische politiek in Indië móést wel stranden
De ethische benadering van Indië, die in 1901 officiële Nederlandse regeringspolitiek werd, was grotendeels goed bedoeld. Maar het was een kwestie van: te weinig en te laat. De ethische politiek werd ingehaald door het Indonesische nationalisme, dat de ethici overigens zelf hadden helpen bevorderen.
Lees meer...
De anatomische atlas van Eduard Pernkopf
De anatomische atlas van Eduard Pernkopf (1937-1960) werd en wordt wereldwijd geprezen om zijn precisie, het detail en de schoonheid van de circa achthonderd waterverftekeningen van ongekende kleurkwaliteit. Midden jaren 1990 kwam de atlas in opspraak. Pernkopf bleek een gedreven Oostenrijks nazi geweest te zijn en had voor de atlas lijken van nazislachtoffers gebruikt.
Lees meer...
Laatmiddeleeuwse sluis gevonden in Monnickendam
Bij graafwerkzaamheden voor de aanleg van een nieuw gemaal bij Monnickendam zijn de bodem en wanden van een laatmiddeleeuwse sluis gevonden. Volgens archeologen gaat het om een van de grootste waterwerken uit deze perioden die ooit in ons land is gevonden.
Lees meer...
‘Een Sinte Klaas heel op syn Frans gekleet’
Hedendaagse onderzoekers van het Sinterklaasfeest hebben zich al meermaals gebogen over een achttiende-eeuwse tekst van dichter Jan van Gijsen. Hij gaf in 1720 namelijk zeer opmerkelijke omschrijvingen over de Sinterklaas van zijn tijd. Die zou als een Franse bisschop over straat gaan of vermomd zijn als een harlekijn.
Lees meer...
Drie soorten cyclopen
De oudste vermelding over de cycloop is te vinden in het negende boek van Homeros’ Odyssee. Het verhaal is wereldberoemd. Na een landing op een eiland worden Odysseus en twaalf metgezellen gevangen genomen door de cycloop Polyfemos, die hen samen met een schaapskudde in een grot vasthoudt en zijn gasten wil verslinden.
Lees meer...
Korte geschiedenis van het Inca-rijk en de Inca's
Het Inca-rijk was een rijke en verfijnde beschaving die tussen circa 1400 en 1532 in Peru de dienst uitmaakte. Hoe kwamen deze Inca’s, zoals hun inwoners genoemd worden, aan de macht? Hoe zag de politiek, economie, godsdienst en cultuur van het Inca-rijk eruit, het rijk dat zich op zijn hoogtepunt uitstrekte over 4200 kilometer?
Lees meer...
Middeleeuwers en hun geloof in Noord-Nederland
In de twaalfde en dertiende eeuw verrezen in het rijke Friese Noorden (Friesland en de Groningse Ommelanden) in korte tijd talloze stenen kerkjes. Ze vormen tegenwoordig een monumentale romanogotische erfenis uit de Middeleeuwen en staan er nog steeds patent bij.
Lees meer...
De Sint-Elisabethsvloed van 1421
In de nacht van 18 op 19 november 1421 werden grote delen van Zuidwest Nederland geteisterd door een zware storm. Ook Kennemerland en Westfriesland en het rivierengebied tot aan Tiel en Arnhem hadden er onder te lijden.
Lees meer...
Wilhelmina van Pruisen - Prinses van Oranje
Wilhelmina van Pruisen is de geschiedenis ingegaan als de daadkrachtige vrouw van Willem V, de laatste stadhouder van de Republiek. Door spanningen in de samenleving ging ze steeds meer een actieve politieke rol vervullen. Ze is het bekendst van haar aanhouding bij Goejanverwellesluis door de patriotten.
Lees meer...
Wat bracht John F. Kennedy en Lee Harvey Oswald naar Nederland?
Op 22 november 1963, vandaag 58 jaar geleden, zijn zowel president Kennedy als Lee Harvey Oswald in de Amerikaanse stad Dallas. Zoals bekend wordt de president er vermoord. Minder bekend is dat zowel Kennedy als zijn vermeende moordenaar een bezoek brachten aan Nederland. JFK is er in de zomer van 1937. Oswald in 1962, het jaar voor de aanslag.
Lees meer...
Archibald Wavell - Engelse veldmaarschalk
De Engelse veldmaarschalk Archibald Wavell was op het einde van zijn militaire carrière niet alleen één van de meest gedecoreerde officieren, maar ook één van de laatste onderkoningen van Brits-Indië.
Lees meer...
Verzetsvrouw Gisela Wieberdink-Söhnlein (100) overleden
Verzetsvrouw Gisela Wieberdink-Söhnlein, die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer betrokken was bij de redding van Joodse kinderen, is dinsdag op honderdjarige leeftijd overleden.
Lees meer...
Gouden Boekje over Pieter Teylers Huis
In de bekende kinderboekenserie 'Gouden Boekjes' is donderdag een uitgave verschenen over Pieter Teylers Huis, het woonhuis van de grondlegger van Teylers Museum.
Lees meer...

Uit het archief:

De bizarre begrafenis van koning Willem III
Op 25 november 1890 stierf koning Willem III (1817-1890), na een beroerte gehad te hebben. Zijn begrafenis verliep allesbehalve vlekkeloos.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 47) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 47) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 39.345 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net