De nieuwsbrief van Historiek (week 7). Met artikelen over een slim paard, Belgische-poolexpeditie, neutraliteit en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (7/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Van elke tien gesneuvelde Duitse soldaten, stierven er acht aan het oostfront

Van elke tien gesneuvelde Duitse soldaten, stierven er acht aan het oostfront

In de zomer van 1941 marcheerden vier miljoen Duitse soldaten de Sovjet-Unie binnen en begon Operatie Barbarossa. Deze bloedige militaire operatie liet een spoor van dood en vernieling achter en wordt beschouwd als een van de belangrijkste keerpunten van de Tweede Wereldoorlog. Lees artikel

Scheurbuik en winterdepressie te midden van het pakijs
In 1894 legde de vijfentwintigjarige Belgische luitenant Adrien de Gerlache een gewaagd plan voor aan de Société Royale Belge de Geógraphie in Brussel. Hij wilde in de voetsporen treden van de fictieve ‘kapitein Nemo’ en onder Belgische vlag een ontdekkingsreis op poten zetten, op zoek naar de geomagnetische zuidpool.
Lees bericht...
Neutraliteit - Uitweg uit een confrontatie?
Het conflict in Oekraïne maakt het concept ‘neutraliteit’ ineens weer actueel. Ook het begrip ‘Finlandisering’ duikt weer op. Wat is neutraliteit? Wat is neutralisering? En wat voor ervaringen hebben we er in Europa mee?
Lees bericht...
Archeologiebestel moet bij de tijd gebracht geworden
Sinds de jaren negentig is veel archeologisch onderzoek gedecentraliseerd en is er meer ruimte gekomen voor marktwerking. Volgens de cultuurraad heeft dat veel goeds opgeleverd maar zijn er ook zaken doorgeschoten.
Lees bericht...
Nederlandse oorlogsmisdaden in Indonesië bleven met opzet onbestraft
Tientallen jaren lang hebben Nederlandse autoriteiten hun uiterste best gedaan oorlogsmisdaden van Nederlandse kant in Indonesië te ontkennen, te bagatelliseren en onbestraft te laten. Daarbij werd geregeld stiekem gedaan en vaak de doofpot als instrument gebruikt.
Lees bericht...
De stormtroepen van de moefti
Naar het einde van de Tweede Wereldoorlog toe bestond een aanzienlijk deel van de nazi-Duitse strijdkrachten uit etnische Duitsers van buiten het Duitse rijk en uit niet-Duitsers uit West- en Centraal-Europa, de Sovjet-Unie en Joegoslavië. In die brede waaier aan etnische groepen en nationaliteiten zaten ook Bosniërs, met twee eigen SS-divisies.
Lees bericht...
Slimme Hans, het paard dat kon rekenen
Het verhaal van Slimme Hans (Kluger Hans), een paard waarvan begin twintigste eeuw werd beweerd dat het kon rekenen
Lees bericht...
De ‘foute’ oom van de Soldaat van Oranje
De Soldaat van Oranje had binnen de familie een geduchte tegenpool: oom Wouter Ubbo Hazelhoff-Roelfzema, tuchtrechter en opperbanleider van de WA, die tot aan het eind van de oorlog nog vurig geloofde in de totale nazificatie van het gerechtelijke en politionele apparaat.
Lees bericht...
Adonis - Geliefde van Aphrodite
De van oorsprong Phoenicische godheid Adonis was de geliefde van Aphrodite (Venus) en stond symbool voor de opkomende vegetatie. Zijn naam wordt vandaag de dag nog wel gebruikt om aan te geven dat een jongeman van uitzonderlijke schoonheid is.
Lees bericht...
Scandinaviërs zagen aanvankelijk niets in Winterspelen
De Olympische Spelen kende vroeger alleen een zomerversie. De Winterspelen die nu ook om de vier jaar gehouden worden vonden pas plaats vanaf 1924.
Lees bericht...
DNB nauw betrokken bij slavernij
De Nederlandsche Bank was in de periode van 1814 tot 1863 nauw betrokken bij slavernij. Dit blijkt uit een onderzoek dat de bank door de Universiteit Leiden heeft laten uitvoeren.
Lees bericht...
Georgi Zjoekov - Sovjet-maarschalk en politicus
Bij de naam van Georgi Zjoekovs denken velen aan de rol die hij als Sovjet-maarschalk in mei 1945 speelde bij de capitulatie van nazi-Duitsland, waarmee een einde kwam aan Hitlers Derde Rijk. Minder bekend is dat Zjoekov het daarna tot één van de meest invloedrijke politici van de Sovjet-Unie schopte.
Lees bericht...
100 jaar Russische Jazz: cultuur als politiek middel?
Jazz is in Rusland al lange tijd populair. In 2022 is het al honderd jaar geleden dat het allereerste jazzconcert door Russische musici werd gegeven.
Lees bericht...

Uit het archief:

Lidy Stoppelman, de eerste Nederlandse kunstrijdster op de Winterspelen
In 1952 nam Lidy Stoppelman (Alida Elizabeth Stoppelman) deel aan het onderdeel kunstrijden op de Olympische Winterspelen. Kans op medailles maakte ze niet, maar de kunstrijdster schreef wel geschiedenis. Ze werd de allereerste Nederlandse die deelnam aan het kunstrijden op de Winterspelen.
Lees bericht...
Het Zwaard van Ommerschans - Ceremonieel zwaard uit de bronstijd
Het Zwaard van Ommerschans is ongeveer 3500 jaar oud en werd in de late negentiende eeuw gevonden op een landgoed in Overijssel.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 7) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 7) – 2022

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 40.210 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net