De nieuwsbrief van Historiek (week 10). Met artikelen over een 'bloedig bruidje', een nazi-film de Bataafse mythe veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (10/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
De nazifilm over de Titanic die twee keer werd verboden

De nazifilm over de Titanic die twee keer werd verboden

Nazipropagandaminister Joseph Goebbels begreep lang voor Cameron de potentie van het verhaal over de Titanic toen hij de opdracht gaf tot het maken van een film hierover. Anders dan de Hollywoodfilm uit 1997 moest de naziversie geen liefdesdrama worden, maar beloofde deze een realistische weergave te geven van de oorzaak van de ramp. Lees artikel

Snowman, het ploegpaard dat een springkampioen werd
De uit Brabant afkomstige paardenman Harry DeLeyer redde in 1956 een wit paard van de slacht. Enige tijd later won won hij nationale shows met het dier dat uitgroeide tot het beroemdste paard van Amerika.
Lees bericht...
De angst voor een wereldoorlog begon al in 1848
Door de oorlog in Oekraïne groeit bij veel mensen de angst voor een derde wereldoorlog. De oudste melding van de angst voor zo’n wereldbrand dateert al uit 1848!
Lees bericht...
Hoe de huidskleur van de oude Egyptenaren telkens van tint verandert
Hoe beschrijf je het uiterlijk van een diverse groep mensen in een gebied waarvan de grenzen verschuiven, in een samenleving die duizenden jaren heeft bestaan en voortdurend in beweging was?
Lees bericht...
Janske Gorissen - Het bloedige bruidje van Welberg
Vanaf eind 1929 dienden zich bij de jonge katholieke vrouw Janske Gorissen verschillende visioenen aan; Jezus en Maria verschenen aan haar. De mystieke ervaringen uitten zich ook fysiek, onder andere in de vorm van stigmatisaties.
Lees bericht...
Het slavenschip als kapitalistisch martelwerktuig
Het zwaartepunt van de trans-Atlantische slavenhandel lag in de periode 1700-1808. Amerikaanse en Britse schepen vervoerden in die tijd drie miljoen slaafgemaakten over de Middenpassage, van de Afrikaanse westkust naar de Verenigde Staten of het Caribisch gebied. Aan boord van deze schepen stierven in totaal bijna een half miljoen mensen.
Lees bericht...
Een vogelvrije geschiedenis
Vogels worden van oudsher ingepast in mythologie en folklore en als symbool gebruikt. Verscheidene oud-Egyptische goden kregen een vogelgedaante mee. Tortels en duiven staan voor liefde en vrede, uilen voor wijsheid én domheid, ooievaars heten kinderen en (dus?) geluk te brengen, zwanen verzinnebeelden zuiverheid, raven kondigen onheil aan.
Lees bericht...
De Groninger universiteit na 1945
Het belangrijkste kenmerk van de naoorlogse ontwikkeling van de Rijksuniversiteit Groningen (hierna RUG) is de enorme groei van de studentenaantallen. De lichtingen werden na de oorlog groter en per jaargroep gingen meer jongelui studeren, ook uit lagere milieus.
Lees bericht...
Humanist Cornelius Aurelius en de creatie van de Bataafse mythe
Een zeer bekende mythe, zo niet dé bekendste, in de vaderlandse geschiedenis is die van de Bataven. Deze mythe ziet omstreeks 1500 het levenslicht. In kringen van humanistische geleerden ontstaat de overtuiging dat de Bataven de oudste inwoners van onze streken zijn.
Lees bericht...
Tweede boek Indonesië-onderzoek bevat veel boeiends, maar wekt ook ergernis
Het tweede boek dat voortkomt uit het grote Indonesië-onderzoek door drie wetenschappelijke instituten, laat getuigen van de oorlog uit 1945-1950 aan het woord, plus hier en daar de volgende generatie(s). Het bevat mooie uitspraken en observaties. Maar ook roept het soms meer vragen op dan het antwoorden geeft.
Lees bericht...
De sociale strijd van de Nederlandse marinematroos, 1870-1914
De Koninklijke Marine was vanouds een gesloten organisatie. Toch bleek zij rond 1900 wel degelijk vatbaar voor een aantal maatschappelijke ontwikkelingen, waaronder de opkomst van de arbeidersbeweging.
Lees bericht...
Datering van de Openbaring van Johannes
De Openbaring van Johannes heeft niet alleen gediend als inspiratie. Er gaat invloed van uit. De door Johannes van Patmos beschreven ideeën over een rampzalig einde der tijden hebben eeuwenlang structuur gegeven aan ons denken.
Lees bericht...
Verkoop Goudstikker wettelijk gemaakt door Van den Bergh
In de opsomming van wie er in de firma Goudstikker allemaal ongehoord hoge provisies ontvingen, ontbreekt in het CABR-dossier van Jan Dik jr. vreemd genoeg de naam van notaris Van den Bergh.
Lees bericht...
Konstantin von Neurath - Duits diplomaat
Konstantin Freiherr von Neurath had al een indrukwekkende diplomatieke carrière achter de rug toen hij begin jaren dertig lid werd van de nazipartij en schopte het in 1943 zelfs tot SS-Obergruppenführer, de hoogste generaalsrang onder die van Reichsführer SS Heinrich Himmler.
Lees bericht...
De moeizame samenwerking van rooms en rood
Na de Tweede Wereldoorlog moest alles anders worden. Er diende een ‘doorbraak’ te komen: de geschillen tussen katholieken, protestanten, liberalen en socialisten golden als achterhaald. Na de vorming van één (progressieve) partij zou de vooroorlogse hokjesgeest snel verdwijnen.
Lees bericht...
Spuit elf - Betekenis en herkomst van de uitdrukking
De uitdrukking ‘spuit elf’ of ‘spuit 11’, die als variant ook wel wordt aangevuld tot ‘spuit elf geeft (ook nog) modder’, is een bijzonder gezegde uit de Nederlandse taal. Hoe komen we precies aan deze weinig complimenteuze uitdrukking?
Lees bericht...

Uit het archief:

Het Peace-teken, van keizer Nero tot 'nuclear disarmament'
Het bekende peace-teken werd in 1958 namelijk ontworpen door de Brit Gerald Holtom voor een protestmars van Londen naar Aldermaston, waar destijds nucleaire wapens werden gemaakt.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 10) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 10) – 2022

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 40.722 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net