De nieuwsbrief van Historiek (week 20). Met artikelen over de Dodendraad, hele oude selfies, een kuilenkrans en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (20/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
De vlucht van koningin Wilhelmina in mei 1940

De vlucht van koningin Wilhelmina in mei 1940

Op 13 mei 1940 vergaderde het Nederlandse kabinet op het ministerie van Economische Zaken. Terwijl de krijgsmacht buiten een wanhopig gevecht tegen de Duitse invasiemacht aan het voeren was, overtuigde minister van Defensie Adriaan Dijxhoorn zijn collega’s om naar Engeland uit te wijken. Ook koningin Wilhelmina kreeg het dringende advies te vertrekken. Lees artikel

De Dodendraad - Dodelijke draadversperring tijdens de Eerste Wereldoorlog
Een berucht verschijnsel uit de Eerste Wereldoorlog was de Dodendraad, een draadversperring die onder een hoog voltage stond en door Duitse bezettingstroepen in België langs de Belgisch-Nederlandse grens werd aangebracht.
Lees bericht...
Kuilenkrans uit Midden Bronstijd gevonden op Texel
In Oosterend, een dorp op Texel, hebben archeologen een zogeheten kuilenkrans uit de Midden Bronstijd gevonden.
Lees bericht...
'Selfies' van vroeger: de snelfotograaf
Selfies werden honderd jaar geleden ook al gemaakt, ‘snapshotesthetiek’ bestond al voor de Polaroidcamera en pasfoto’s zijn ouder dan de identificatieplicht.
Lees bericht...
Herkomst van het V-teken
Op 5 en 10 mei worden vaak afbeeldingen getoond van Winston Churchill die het V-teken maakt met wijs- en middelvinger. Vroeger dachten veel mensen dat de Britse oorlogspremier dat teken had overgehouden aan de dikke sigaren die hij rookte en die precies pasten tussen deze twee vingers.
Lees bericht...
Spion Karel Nihom pleegde zelfmoord tijdens meidagen 1940
Eind jaren dertig proberen veel Duitse Joden de vervolging in nazi-Duitsland te ontvluchten. Nederland laat ze mondjesmaat toe. Joden in Nederland zetten zich in voor deze vluchtelingen, ze helpen ze de grens over en regelen opvang.
Lees bericht...
Verdronken burcht van Elsloo virtueel te bezoeken
Het middeleeuwse burcht Elsloo in Limburg raakte begin zeventiende eeuw door hoge waterstanden in de rivier de Maas in verval. Uiteindelijk werd het ooit belangrijke bouwwerk van de heer van Elsloo volledig door de rivier verzwolgen.
Lees bericht...
Originele brief Jules Schelvis naar Nationaal Holocaust Museum
Volgende week wordt een originele brief van Holocaust-overlevende Jules Schelvis overgedragen aan het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam.
Lees bericht...
Petrichor - De geur van de regen na een periode van droogte
Als het een tijd niet geregend heeft en de aarde droog en stoffig is, smachten bomen, planten en struiken naar wat regen. Als die regen dan eindelijk valt, hangt er vaak een bijzondere geur boven de aarde. Die geur heeft een eigen naam: Petrichor.
Lees bericht...
Minkukel! - Herkomst van het scheldwoord
Wanneer iemand je toeroept dat je een ‘minkukel’ bent, is dat geen compliment. WHoe komen we aan dit bijzondere scheldwoord?
Lees bericht...
Walter Scheel - De zingende bondspresident
Bij een staatsbezoek van de Duitse president Walter Scheel (1974-1979) aan een Afrikaans land speelde het militair orkest niet, zoals protocollair gebruikelijk, het Duitse volkslied. In plaats daarvan klonk de melodie van een Duits volksnummer, 'Hoch auf dem gelben Wagen'.
Lees bericht...

Uit het archief:

De eerste (androgyne) mens volgens Genesis & Plato
Over de ontstaansgeschiedenis van de mens als één wezen, mannelijk en vrouwelijk. Volgens Genesis én volgens Aristophanes, opgeschreven door Plato.
Lees bericht...
De Galaten - Galliërs verzeild in Klein-Azië (279 v.Chr.-ca. 500 n.Chr.)
Zij die niet bekend zijn met de expansiedrift van de oude Galliërs kijken verbaasd op bij de vaststelling dat het Italiaanse Milaan ooit een Gallische stad is geweest. Nog verrassender is dat ook Ankara, de hoofdstad van het moderne Turkije, ooit Gallisch is geweest.
Lees bericht...
Executie van Johan van Oldenbarnevelt (1619)
Op 13 mei 1619 wordt Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof in Den Haag onthoofd. Een van de meest tragische gebeurtenissen uit de tijd van de Republiek.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 20) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 20) – 2022

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 41.711 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net