Historiek Online geschiedenismagazine

De aanslag van Kedichem (1986)

Antifascisten verstoorden op 29 maart 1986 met veel geweld een vergadering van de radicaal-rechtse Centrumpartij en Centrumdemocraten in Kedichem. Het resultaat: één zwaargewonde, het hotel waar de vergadering plaatsvond totaal uitgebrand, 75 aanhoudingen. Lees artikel

Image
10 januari 1920: België lijft ministaat “Neutraal Moresnet” in
Na een jarenlang oplopend geschil tussen het Verenigd Koninrijk der Nederlanden en Pruisen over de territoriale aanspraken op Moresnet, een plaats tussen de Vaalseberg en de vroegere hoofdweg naar de…
Lees meer...
Image
Koppermaandag of Koppertjesmaandag
De eerste maandag na Driekoningen (6 januari) staat bekend als Koppermaandag of Koppertjesmaandag. Op deze dag werd vroeger vaak feestgevierd, van oudsher vooral door leden van de zetters- en drukkersgilden.
Lees meer...
Image
Beethoven. Wereld. Burger. Muziek
Tweeëneenhalve eeuw na zijn geboorte is Ludwig van Beethoven nog steeds niet irrelevant en vergeten. In Duitsland is 2020 uitgeroepen tot Beethovenjaar.
Lees meer...
Image
Alberto Giacometti (1901-1966) - Zwitserse kunstenaar
De Zwitserse beeldhouwer en schilder Alberto Giacometti experimenteerde in zijn vroeger carrière met het kubisme en surrealistisch werk. Hij is echter vooral bekend om zijn fascinatie voor het menselijk lichaam…
Lees meer...
Image
Vroegmoderne tijd (ca.1450-1800) - Kenmerken, tijdlijn & samenvatting 
De Vroegmoderne Tijd (ca. 1450-1800) is een specifiek door historici vastgesteld tijdvak dat ook wel eens aangeduid wordt als de Nieuwe Tijd of als ancien régime.
Lees meer...

De Nederlandse Republiek als zeemogendheid

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden wordt gewoonlijk als een zeemogendheid aangeduid. Maar die identiteit was een korte anomalie. De Nederlandse Republiek opereerde maar twintig jaar als zeemogendheid, en de identiteit werd nooit van harte omhelsd door de hele staat. Lees artikel

Image
Ober Ost: een vergeten kolonie in de Eerste Wereldoorlog
Het verhaal van de kolonie Ober Ost, die de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog probeerden te vestigen aan het Oostfront.
Lees meer...
Image
D.F. Malan. Profeet van de apartheid
In 1948 leidde predikant Daniel François Malan zijn Nasionale Party naar de verkiezingsoverwinning. Zijn bewind luidde het tijdperk van de apartheid in.
Lees meer...
Image
De Trojaanse priester Laokoön en de Laokoöngroep
Laokoön's dood is verbeeld in de wereldberoemde Laokoöngroep uit circa 40-20 voor Christus. De marmeren is vandaag de dag te bewonderen in de Vaticaanse Musea.
Lees meer...
Image
Vrede van Kiel (1814) - Hoe Denemarken Noorwegen verloor
Op 14 januari 1814 sloten Zweden en het koninkrijk Denemarken de Vrede van Kiel. Dit vredesverdrag was zeer nadelig voor Denemarken.
Lees meer...
Image
Het einde van verraadster Ans van Dijk
Ans van Dijk verraadde tijdens de Tweede Wereldoorlog 200 Joden en hun helpers, waarvan er 133 stierven. Na de oorlog werd ze ter dood veroordeeld.
Lees meer...

Nieuwe geschiedenisboeken (week 3) – 2020

Overzicht van nieuwe en besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 29.701 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net