De nieuwsbrief van Historiek (week 27). Met artikelen over het prehistorische rolpatronen, Anton Mussert, een dubieuze held en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (27/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Het ‘dodenboek’ van Qenna – Magische spreuken voor het hiernamaals

Het ‘dodenboek’ van Qenna – Magische spreuken voor het hiernamaals

Zoals zoveel Egyptenaren uit die tijd geloofde de handelaar Qenna, die leefde rond 1300-1275 v.Chr., dat hij na zijn dood zou voortleven en zou veranderen in krachtig wezen, een eeuwige voorouder die in het hiernamaals tussen de goden zou leven. Daarom liet hij zijn lichaam mummificeren en kreeg hij in zijn graf een papyrusrol mee met veertig magische spreuken. Lees artikel

- advertentie -

Het verraad van Deventer. Rampjaar 1672. Precies 350 jaar geleden werd Deventer belegerd door de bisschop van Münster alias ‘Bommen Berend’. Deventer was in rep en roer.. Wat te doen? Dapper vechten of kiezen voor verstandige overgave? Kom naar Museum De Waag en bepaal wat jij zelf zou doen in geval van oorlog! >>>

De Balmis-expeditie: de eerste wereldomspannende vaccinatiecampagne
In 1803 ging een grootschalige vaccinatiecampagne van start. Vanuit Spanje vertrok een expeditie onder leiding van Francisco Javier de Balmis naar Spaans-Amerika en Azië om miljoenen mensen te vaccineren tegen de pokken.
Lees bericht...
Het Aardappeloproer ontspoort (1917)
Nederland is neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dat betekent echter niet dat het land niets merkt van de oorlog. In de loop van 1916 ontstaan er bijvoorbeeld voedseltekorten. In Amsterdam leidt dat in de zomer van 1917 tot het zogenoemde Aardappeloproer.
Lees bericht...
Hoe de geheime dienst een politieke partij probeerde te ontregelen
Uit nieuwe ter inzage verkregen archiefstukken van de AIVD blijkt dat de geheime dienst zestig jaar geleden ver ging om de verdeeldheid in de communistische beweging aan te wakkeren. De dienst verspreidde nepbrieven van verontruste communisten over een intern partijconflict in de CPN.
Lees bericht...
Paul von Hindenburg - Duitse militair leider en rijkspresident
Paul von Hindenburg is een van de bekendste politieke en militaire leiders uit de veelbewogen Duitse geschiedenis. Hij maakte naam als veldmaarschalk tijdens de Eerste Wereldoorlog en was de tweede rijkspresident van de Duitse Weimarrepubliek in het interbellum
Lees bericht...
Suze Groeneweg, het eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid
De Nederlandse politica Susanna Groeneweg (1875-1940) is de geschiedenisboeken ingegaan als het eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid van Nederland.
Lees bericht...
Jean-Paul Marat, de Franse revolutionair die vermoord werd in zijn bad… door een vrouw
Een naakte man, zieltogend in zijn bad. Het mes waarmee hij in de borst gestoken werd, ligt bebloed op de grond. In zijn hand klemt hij een papier met de naam van zijn moordenares. Het schilderij van die politieke moord behoort tot de iconen van de kunstgeschiedenis en is nog altijd een inspiratiebron voor hedendaagse kunstenaars.
Lees bericht...
De Nederlandsche Bank maakt excuses voor slavernijverleden
Zoals verwacht heeft Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), vrijdag excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden.
Lees bericht...

Uit het archief:

De Boerenpartij – eerste successen en doorbraak
Dit artikel gaat over de eerste successen en de electorale doorbraak van de Boerenpartij van Hendrik Koekoek.
Lees bericht...
Herkomst van de ‘love-game’ in tennis
Als een tennisser zijn eigen game binnenhaalt, zonder dat de tegenstander heeft gescoord, spreken we van een "love game". Waar komt die term vandaan?
Lees bericht...
Manfred von Richthofen (1892-1918) – Het verhaal van De Rode Baron
De Duitse jachtvlieger Manfred von Richthofen, bijgenaamd 'De Rode Baron', haalde tijdens de Eerste Wereldoorlog tachtig vijandelijke vliegtuigen neer.
Lees bericht...
Toerisme in de Romeinse Keizertijd
Bestond er toerisme in de oudheid? Waarheen reisde een Romein om even weg van het alledaagse te zijn? En hoe kwam hij daar?
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 27) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 27)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 42.246 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net