De nieuwsbrief van Historiek (week 40). Met artikelen over een zweethut uit de Bronstijd, Forum Hadriani, het Élysée & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (40/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
‘Sauna’ uit de Bronstijd gevonden in Nijmegen

‘Sauna’ uit de Bronstijd gevonden in Nijmegen

In Nijmegen hebben archeologen sporen gevonden van twee zweethutten en enkele waterkuilen uit de Bronstijd. Volgens de onderzoekers gaat het om een unieke vondst voor het vasteland van Europa. Dergelijke vroege sauna’s zijn in Europa verder alleen bekend uit Groot-Brittannië en Ierland. Lees artikel

- advertentie -

Blik terug op de gloriejaren van de antieke grootstad aan de hand van een 200-tal werken uit de grootste Europese museumcollecties. Hedendaagse kunst vult het relaas van de tentoonstelling aan. Ontdek het van 30 september tot 8 januari 2023 bij Bozar. Website →

Forum Hadriani, de noordelijkste Romeinse stad op het Europese vasteland
Forum Hadriani (het huidige Voorburg, genoemd naar keizer Hadrianus) lag aan de noordgrens van het Romeinse Rijk. Het was met Nijmegen de enige nederzetting in Nederland die Romeinse stadsrechten kreeg.
Lees bericht...
Animatie: een archeologische kaart van het IJsselmeergebied
Het IJsselmeergebied zoals wij dat tegenwoordig kennen, zag er duizenden jaren geleden compleet anders uit. Wat nu water is was eens land en andersom.
Lees bericht...
Het Élysée, van plezieroord tot centrum van macht
Het Palais de l’Élysée in Parijs is de ambtswoning van de Franse president en daarmee het centrum van de Franse politieke besluitvorming.
Lees bericht...
Operation Greenup en de echte ‘Inglorious Bastards’
In februari 1945, toen het Oostenrijkse dorp Oberperfuss nog onder het naziregime zuchtte, speelde zich hier een geheime operatie af die dankzij ‘Hollywood’ een cultstatus heeft verworven.
Lees bericht...
Hoe oorlog de handel overzee stimuleerde
Alle oorlogen in de zestiende en zeventiende eeuw leidden tot economische neergang, behalve de Tachtigjarige Oorlog. Deze leidde juist tot een periode van enorme bloei – zonder Tachtigjarige Oorlog geen Gouden Eeuw. Ook de handel overzee profiteerde van de oorlog.
Lees bericht...
Het ‘annus horribilis’ van de Franse revolutie
Het jaar II van de Franse republikeinse kalender (1793-94) was het annus horribilis van de revolutie. Gematigdheid en terughoudendheid werden nu beschouwd en behandeld als misdaden. Dat viel te merken op het schavot waar tienduizenden hun einde vonden onder de guillotine.
Lees bericht...
Oorkonde Vrede van Parijs 1323 te zien in Zeeuws Museum
Het verzet van de Poorters van Zierikzee en de overwinning in de Zeeslag op de Gouwe voor de poorten van Zierikzee in 1304 liggen aan de basis van de Vrede van Parijs. Zeeland Bewesten- en Beoostenschelde werden samengevoegd en Zeeland werd een bestuurlijke eenheid, een Graafschap. Dat is volgend jaar 700 jaar geleden.
Lees bericht...
Dwalen langs de Romeinse wegen van de Peutingerkaart
Leiden noemt zich Lugdunum Batavorum. Waarom? Op basis van de traditionele interpretatie van de Peutingerkaart. Volgens Joep Rozemeyer klopt die interpretatie niet en is Lugdunum in werkelijkheid Gent.
Lees bericht...
Love Stories – Kunst, passie en tragedie in de Hermitage Amsterdam
Hermitage Amsterdam presenteert haar eerste grote tentoonstelling na de noodgedwongen koerswijziging veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. In plaats van noordoost wijst het kompas nu in tegengestelde richting, naar de Londense National Portrait Gallery.
Lees bericht...
Wrak gelokaliseerd van het schip dat de Titanic waarschuwde
Onderzoekers hebben in de Ierse zee het wrak van de SS Mesaba gevonden. Dit schip waarschuwde de Titanic in 1912 voor ijsbergen in de Noord-Atlantische Oceaan.
Lees bericht...
Kerkje in Leur is veertigste Van Gogh Monument in Brabant
Van Goghexperts hebben de Nederlands Hervormde Kerk in Leur (gemeente Etten-Leur) uitgeroepen tot Van Gogh Monument. Daarmee is het aantal officiële Van Gogh Monumenten in de provincie Brabant uitgebreid naar veertig.
Lees bericht...

Uit het archief:

Slimme Hans, het paard dat kon rekenen
Het verhaal van Slimme Hans (Kluger Hans), een paard waarvan begin twintigste eeuw werd beweerd dat het kon rekenen
Lees bericht...
Het Italië van Benito Mussolini (1925-1943)
De Italiaanse politicus Benito Mussolini, bijgenaamd ‘Il Duce’, slaagde er een eeuw geleden in om de democratie in zijn land om zeep te helpen en Italië om te vormen tot een fascistische dictatuur. Hoe verliep dit proces?
Lees bericht...
De demonische kat
"Om te achterhalen of je kat een heks was, kon je haar het best afranselen of zelfs een poot breken."
Lees bericht...
Fajoemportretten: oog in oog met de geschiedenis
In de eerste eeuwen na Christus werden in de Romeins-Egyptische stad Fajoem op kleine houten paneeltjes honderden portretten gemaakt van overledenen.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 40) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 40)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 42.938 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net