De nieuwsbrief van Historiek (week 41). Met artikelen over Beatrix Potter, Zuiderzee-films, verleidelijke sirenen & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (41/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Een verboden kaart van een Europese utopie (1866)

Een verboden kaart van een Europese utopie (1866)

In augustus 1866 verscheen in Duitsland een kaart van Europa die veel stof deed opwaaien. De titel luidde Das Europa des Friedens – L’Europe de la paix. Het lijkt op het eerste gezicht een gewone staatkundige kaart van Europa, maar bij nadere beschouwing wordt duidelijk dat de kaart een opmerkelijk voorstel bevat voor nieuwe, nationale grenzen binnen Europa.Lees artikel

- advertentie -

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseert de Maand meer dan 550 activiteiten door het hele land. Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' brengt de Maand in oktober 2022 met het thema Wat een ramp! geschiedenis voor het voetlicht. Link

Beatrix Potter schreef en illustreerde populaire kinderboeken maar was ook een sluwe zakenvrouw
Beatrix Potter (1866-1943) verkocht meer dan 250 miljoen boeken wereldwijd. Haar 28 verhalen voor kinderen behoren daarmee tot de meest gelezen uitgaves. Maar behalve auteur en illustrator van kinderboeken was Beatrix Potter nog veel meer.
Lees bericht...
Gerard Rutten, maker van prijswinnende Zuiderzee-films
Gerard Rutten schreef in zijn memoires hoe het Zuiderzeeproject, de afsluiting en de droogmaking van de Zuiderzee, hem inspireerde tot het maken van een film waar de oude en de nieuwe tijd tegenover elkaar kwamen te staan, botsten. De confrontatie was enorm.
Lees bericht...
Een vreemde vriendschap. Over Orson Welles en Ernest Hemingway
Op 10 oktober 1985 overleed de Amerikaanse acteur-filmmaker Orson Welles. Hij blies zijn laatste adem uit in Hollywood, de stad waar hij triomfen had gevierd, maar het was een haat-liefdeverhouding geweest. Zijn as moest begraven worden in het Spaanse Ronda.
Lees bericht...
Station Amsterdam Centraal, de toegangspoort van Amsterdam
De bouw en ontwikkeling van het Centraal Station van Amsterdam beïnvloedt de stad en andersom. De niet meer weg te denken toegangspoort tot het centrum van de stad is vanaf de oplevering van het door Pierre Cuypers ontworpen gebouw in 1889 een gezichtsbepalend vervoersknooppunt.
Lees bericht...
Fries Museum toont de Middeleeuwen in het noorden
Met de gloednieuwe tentoonstelling vrijheid, vete, vagevuur wil het Fries Museum in Leeuwarden laten zien hoe rijk het middeleeuwse leven was, hoe ontwikkeld en complex. Het vizier is niet alleen gericht op Fryslân, zo blijkt uit de ondertitel ‘de middeleeuwen in het noorden’.
Lees bericht...
- advertentie -

Samen over boeken praten is leuk en verrijkend. Je bekijkt een boek met andere ogen en ontmoet gelijkgestemden. Maak kennis met de leesclubs geschiedenis van Senia. Meer info

Eeuwenoude leeuwenbotten gevonden in Den Haag
Tijdens een opgraving bij het Buitenhof in Den Haag hebben archeologen twee leeuwenbotten gevonden. Het gaat vermoedelijk om de oudste resten van leeuwen die ooit in Nederland bij een opgraving zijn gevonden. Uit onderzoek blijkt dat er tussen 1344 en 1358 leeuwen werden gehouden op het Buitenhof.
Lees bericht...
‘Meer en Bosch’ in de greep van het nationaalsocialisme
Tijdens de bezettingsjaren 1940-1945 stierven bewoners van psychiatrische- en gehandicapten instellingen in veel grotere aantallen dan burgers in Nederland. Hun familieleden, geconfronteerd met overlijdensberichten, plaatsten niet zelden grote vraagtekens bij dit overlijden.
Lees bericht...
Vrouw achter de schermen
Albertine Agnes Nassau geldt als een voorouder van het huidige Oranjegeslacht. Dat stamt, zoals bekend, niet rechtstreeks van Willem de Zwijger af, maar van de Friese zijtak. Albertine Agnes was de overgrootmoeder van de latere stadhouder Willem IV. Toch bestond er tot voor kort geen biografie van deze niet-alledaagse vrouw.
Lees bericht...
Sirenen – Verleidelijke mythologische wezens
In de Griekse mythologie zijn Sirenen beeldschone zeegeesten of nimfen met de hoofd van een knappe vrouw en het lichaam van een vogel. Met hun zang waren ze in staat toehoorders te verleiden.
Lees bericht...
De ramp van 1942: legercommandant Berenschot neergestort
Voor Indië was hij een baken, hij bood houvast te midden van de groeiende oorlogsdreiging. Legercommandant G.J. Berenschot was charismatisch, intelligent en een internationaal gerespecteerde gesprekspartner. Zijn troepen vertrouwden op hem. Berenschot kon niet gemist worden.
Lees bericht...
De defibrillator, een levensreddende uitvinding
De defibrillator is een apparaat dat niet meer weg te denken is in onze huidige samenleving. In alle openbare gebouwen en op veel straathoeken is deze uitvinding tegenwoordig te vinden.
Lees bericht...
Een zesjarige contractarbeidster in Suriname
De grootmoeder van Werner Stauder’s echtgenote werd in 1919 als contractarbeider vanuit Java naar Suriname gestuurd. Ze was toen slechts zes jaar oud.
Lees bericht...

Uit het archief:

De Zeeslag bij Camperduin (1797)
Op 11 oktober 1797 behaalde de charismatische Schotse admiraal Adam Duncan een overwinning die vele maritieme historici beschouwen als een van de meest complete uit de geschiedenis van de Royal Navy. Langs de Nederlandse kustlijn dertig kilometer bezuiden de ingang van Texel, verwoestte de Britse admiraal de Bataafse vloot die onder het bevel stond van admiraal Jan Willem de Winter.
Lees bericht...
Een negentiende-eeuwse blik op het jaar 2000
De Nationale Bibliotheek van Frankrijk beheert een collectie tekeningen uit eind 19e en begin 20e eeuw, getiteld 'En L’An 2000' (In het jaar 2000). De makers kijken hierin vooruit naar het jaar 2000. Hoe zou het leven er tegen die tijd uitzien?
Lees bericht...
Hermann Rorschach en zijn tien inktvlekken
Aan de hand van de interpretaties van de cliënten konden psychiaters vervolgens proberen meer te weten te komen over de karaktertrekken en impulsen van de testpersonen.
Lees bericht...
De structuur van het Romeinse leger in 3 minuten
In deze animatie wordt - in amper drie minuten - in woord en beeld stilgestaan bij de structuur van het Romeinse leger.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 41) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 41)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 43.015 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net