De nieuwsbrief van Historiek (week 42). Met artikelen over luchtwachttorens, kastanjes rapen in de Eerste Wereldoorlog, de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (42/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Turkse Onafhankelijkheidsoorlog (1919-1922)

De Turkse Onafhankelijkheidsoorlog (1919-1922)

De Turkse Onafhankelijkheidsoorlog (1919-1922) staat ook bekend als de Grieks-Turkse Oorlog. Hoewel de felle strijd tussen de Griekse en Turkse troepen centraal in de oorlog stond, vochten de Turken ook tegen verscheidene andere legers. De onafhankelijkheidsstrijd volgde kort na de Eerste Wereldoorlog, waarin het Ottomaanse Rijk als bondgenoot van Duitsland vocht aan de kant van de Centralen. Lees artikel

- advertentie -

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseert de Maand meer dan 550 activiteiten door het hele land. Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' brengt de Maand in oktober 2022 met het thema Wat een ramp! geschiedenis voor het voetlicht. Link

Nieuwe tv-serie over Rampjaar 1672
Tijdens het Rampjaar werd de jonge Republiek van drie kanten aangevallen door machtige vijanden. Het jaar ging de geschiedenisboekjes ingegaan met de zin: het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. In de televisieserie wordt een poging gedaan precies uit te leggen wat er in het bijzondere jaar 1672 precies gebeurde en hoe alles zo uit de hand kon lopen.
Lees bericht...
Een wereldrijk en een wereldkampioenschap
Zijn de Engelse herinneringen aan de wereldtitel van 1966 vooral een verlangen naar de tijd dat het land nog voetbalprijzen won, of zit er meer achter? Er wordt wel eens gesuggereerd dat de nostalgie naar ’66 te maken heeft met het einde van het Britse wereldrijk.
Lees bericht...
Hanns Albin Rauter – De hoogste SS’er in Nederland
Hanns Albin Rauter (1895-1949) was een hoge Oostenrijkse SS-generaal, die gedurende de Tweede Wereldoorlog een belangrijke politieke positie in Nederland bekleedde, als rechterhand van SS-leider Heinrich Himmler.
Lees bericht...
Uitvinding van het gasmasker
Wanneer we omringd worden door schadelijke gassen is de nood aan de man. Een gasmasker kan in dat soort gevallen uitkomst bieden. Sinds wanneer zijn er maskers die in staat zijn giftige chemicaliën uit de lucht te filteren?
Lees bericht...
Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog
Vrijwillige luchtwachters bemanden in de jaren vijftig en zestig 276 militaire luchtwachttorens die in het hele land stonden. De torens maakten deel uit van onze luchtverdediging in de beginjaren van de Koude Oorlog.
Lees bericht...

Het is vanaf nu - bij wijze van test - mogelijk om te reageren op artikelen. Onder ieder bericht op Historiek vindt u een reactieformulier.

Vrouw van karakter
Het is een bekende scène uit de vaderlandse geschiedenis. Prinses Wilhelmina, de echtgenote van erfstadhouder Willem V, is op 28 juni 1778 op weg van haar verbanningsoord Nijmegen naar Den Haag. Ze hoopt de door de opstand van patriotten verstoorde rust in de provincie Holland en elders te herstellen.
Lees bericht...
Kastanjes rapen voor de oorlogsindustrie
Ruim honderd jaar geleden ging de Britse jeugd op pad om wilde kastanjes te verzamelen. Niet om er mee te knutselen, maar om er voor te zorgen dat de Britse kanonnen aan het Westfront konden blijven bulderen.
Lees bericht...
Met haar NSB-opa taartjes eten voor de caravan
Toen Duitse troepen op 15 mei 1940 Amsterdam binnen marcheerden, becommentarieerde de opa van documentairemaakster Marieke van der Winden dat in zijn dagboek met de woorden: “machtig!! machtig!!”. Dat hij sympathiseerde en zelfs collaboreerde met de Duitse bezetter bleef lange tijd verborgen voor zijn kleindochter.
Lees bericht...
‘Papyrus Denon’ speelde rol bij ontcijfering hiërogliefen
De ‘papyrus Denon’ is historisch gezien onder meer interessant omdat hij een rol speelde bij de ontcijfering van het hiërogliefenschrift door de Fransman Jean-François Champollion.
Lees bericht...
Poppen als erfgoed
Speelgoedpoppen van dertig centimeter met helderblauwe ogen gehuld in nonnenhabijt. Zij zijn de merkwaardige laureaat van de tweede Belgische Erfgoed Challenge.
Lees bericht...
KB verwerft middeleeuws handschrift uit Zwolle
De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft een bijzonder middeleeuws handschrift uit Zwolle aangekocht. Het gaat om een verlucht (met de hand geïllustreerd) getijdenboek uit de periode ca. 1450-1470.
Lees bericht...
Tentoonstelling: De eeuw van Juliana
De komende maanden wordt in de Nieuwe Kerk in Amsterdam met een speciale tentoonstelling stilgestaan bij het koningschap van Juliana. Dit ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van haar inhuldiging als Koningin der Nederlanden.
Lees bericht...
De ondergang van de abdij van Egmond in 1573
De abdij van Egmond werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog verwoest. Bekend is dat de belangrijke abdij, die zich niet ver van Alkmaar bevond, rond 1573 bewust werd verwoest, om zo te voorkomen dat de Spanjaarden het bouwwerk als uitvalsbasis konden gebruiken.
Lees bericht...
Flora en Chloris – Twee lentegodinnen
Zowel de Griekse als de Romeinse mythologie kenden een lieflijke godin van de lente, de bloemen en de bloesem. De Grieken noemden haar Chloris en bij de Romeinen stond ze bekend als Flora.
Lees bericht...
Vlaanderen staat zonnepanelen op monumenten toe
Op monumenten in Vlaanderen mogen vanaf deze week ook zonnepanelen geplaatst worden. Dat heeft de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed besloten in het licht van de huidige energiecrisis.
Lees bericht...

Uit het archief:

Tukkers – Herkomst van de geuzennaam voor Twentenaren
Over de herkomst en betekenis van de term Tukker. Het woord Tukker is een benaming voor een inwoner van Twente en wordt als geuzennaam gekoesterd.
Lees bericht...
Wat is een raddraaier?
Wie in de openbare ruimte de boel op stelten zet of bijvoorbeeld een relletje ontketent, wordt wel eens een raddraaier genoemd. Waar komt dit woord eigenlijk vandaan?
Lees bericht...
Fisherman’s Friend, de geschiedenis van de keelpastille
Ze zijn niet meer weg te denken uit de supermarkt en drogisterij: de keelpastilles van Fisherman’s Friend. De geschiedenis van de sterke snoepjes gaat ver terug. En zoals de naam al doet vermoeden werden de pastilles ooit echt ontwikkeld voor vissers.
Lees bericht...
Herkomst van de komma
Herkomst van de komma. De komma is een belangrijk leestekens en al eeuwenoud. Waar, wanneer en door wie werd dit leesteken geïntroduceerd?
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 42) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 42)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 43.117 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net