De nieuwsbrief van Historiek (week 2). Met artikelen over het Generalplan Ost, de Sint-Hubertusgalerijen, John Cockerill & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (2/2023) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Generalplan Ost – ‘Levensruimte in de oost-kolonies’

Generalplan Ost – ‘Levensruimte in de oost-kolonies’

Wat als de nazi’s de Sovjet-Unie hadden verslagen? De vraag lijkt iets voor zogeheten ‘alternatieve geschiedenis’. Het eerste halfjaar na de inval van nazi-Duitsland en zijn bondgenoten in de Sovjet-Unie op 22 juni 1941 was de instorting van de unie echter alles behalve hypothetisch. De nazi’s hadden ook uitgewerkte plannen klaarliggen voor het ontmantelen van de verslagen Sovjet-Unie en de radicale omvorming van de veroverde sovjet-gebieden tot kolonies, protectoraten en economische wingewesten. Lees artikel

Oude mensen waren in late middeleeuwen een zeldzaamheid
De adel in de late middeleeuwen trouwde vroeg. Kinderen van vorsten en hoge adel werden om politieke en dynastieke redenen soms al direct na hun geboorte uitgehuwelijkt (oftewel beloofd) aan kinderen van collega-vorsten en -edelen.
Lees bericht...
De menselijke zoo van Tervuren
Op de wereldexpo van 1897 wil koning Leopold II de publieke opinie in Europa en eventuele investeerders charmeren voor zijn privékolonie in Afrika door een ‘mensentuin’ in te richten in Tervuren, een ‘zoo humain’. 267 Congolezen zijn onder dwang uit hun omgeving geplukt en naar België gebracht.
Lees bericht...
De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen
Zien en gezien worden, dat was het motto van de liberale burgerij in de negentiende eeuw. In alle Europese steden ontwikkelden zich plekken die zich leenden als ‘uitstalramen’ van die nieuwe sociale klasse. Zo ook de Brusselse Sint Hubertusgalerijen, een van de eerste overdekte winkelwandeloorden waar ze met hun nieuw verworven status konden pronken.
Lees bericht...
Gewijzigd perspectief – Nederland en de omgang met het water
Veel waterige situaties zijn we vergeten. Neem het Oer-IJ. Eind negentiende eeuw verdwenen bij werkzaamheden grote hoeveelheden zand in ‘zinkgaten’ onder het IJ. Het was een raadsel hoe dat kon.
Lees bericht...
John Cockerill – De keizer van de industriële revolutie
Na het verdwijnen van Napoleon in 1815 verscheen er een nieuwe ‘keizer’ op het Europese toneel. Zijn naam: John Cockerill, ‘de keizer van de industriële revolutie’. Althans, dit is de stelling van Bart Vanacker, publicist en storyteller van het industriële erfgoed in België.
Lees bericht...
Het partijverbod – Een korte geschiedenis
De discussie over het partijverbod is de laatste tijd weer opgelaaid. Dat komt met name door enkele nogal extreme uitlatingen van een paar Kamerleden van Forum voor Democratie (FvD). Ook in het verleden is er regelmatig gesproken over het verbieden van politieke partijen.
Lees bericht...
Democratie als grote verliezer in 1923
In 1923 moest Hitler nog niet tien jaar wachten voordat hij aan de macht kwam. Democratie was echter in veel Europese landen de grote verliezer.
Lees bericht...
Triomf met de ‘Uiver’, noodlot met de ‘Nijmegen’
Drommen mensen verzamelden zich in de straten, velen zaten thuis gekluisterd aan de radio. De spanning was om te snijden. Het was geen finale WK-Voetbal waarin Nederland aan de winnende hand was. Het was het verloop van de internationale Londen-Melbourne race, de beroemde vliegwedstrijd en de langste ooit gehouden, van 20 tot 23 oktober 1934.
Lees bericht...
Kunst als middel om de oorlog te overleveren
Wat houdt mensen in de moeilijkste oorlogsomstandigheden op de been? In De kampschilders zoekt veelgeprezen schrijver Jan Brokken naar antwoorden op deze vraag. Centraal in zijn boek staan de persoonlijke verhalen van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japanse gevangenkampen werden vastgehouden.
Lees bericht...
Elsa Schiaparelli, de excentrieke Italiaans-Franse modeontwerpster gefascineerd door kunst
Shocking noemde Elsa Schiaparelli (1890-1973) haar parfum. De flacon als een vrouwenbuste was ontworpen door kunstenares Leonor Fini. En dat was niet de eerste en enige samenwerking van de modeontwerpster met artiesten. Haar jurken, juwelen, parfums, hesjes, truien, hoeden, handschoenen… vervloeiden met de fine fleur van de Parijse avant-garde van de jaren 1920-1930.
Lees bericht...
Frans Andriessen toonde zich rechter in de leer dan Wiegel
Minister van Financiën Frans Andriessen (een CDA’er) eiste extra bezuinigingen omdat hij zag dat de overheidsfinanciën uit de klauw zouden lopen.
Lees bericht...
De geboorte van de Zwitserse Natie
Na een korte burgeroorlog verloopt de achttiende eeuw rustig voor de Zwitserse Confederatie. Maar dan breekt in 1789 de Franse Revolutie uit en Zwitserland bezwijkt bijna onder het geweld van Napoleon. Na diens val groeit Zwitserland langzaam toe naar een federale natiestaat die in 1848 zijn beslag krijgt in een grondwet.
Lees bericht...
Assur-uballit I en de opkomst van het Midden-Assyrische rijk
De heerser van de stad Assur, Assur-uballit, wist zijn koninkrijk te verheffen van Mittanische vazalstaat tot een internationaal erkende grootmacht. Het Midden-Assyrische rijk was geboren.
Lees bericht...
De netwerken van de familie Blaeu
Het net voor de kerst verschenen boek 'De wereld van de familie Blaeu' is een feest voor het oog. Oud-hoogleraar Kees Zandvliet laat zien hoe deze familie in de zeventiende eeuw uitgroeit tot de belangrijkste uitgever en drukker van Amsterdam en misschien wel van de wereld.
Lees bericht...
1904: de vreemdste marathon ooit..?
De marathon op de Olympische Spelen van 1904 mag met recht een van de vreemdste hardloopwedstrijden uit de geschiedenis genoemd worden.
Lees bericht...

Uit het archief:

Orpheus en Eurydice – Een tragische liefdesgeschiedenis
De mythe van Orpheus en Eurydice behoort tot de bekendste liefdesverhalen uit de wereldliteratuur. Het tragische verhaal is beschreven door zowel Ovidius als Vergilius.
Lees bericht...
De schipbreuk van de Méduse (1816)
In 1816 voer het fregat “La Méduse” op een vijftigtal mijl voor de Afrikaanse westkust op een zandbank. Het op het eerste gezicht eerder banaal voorval leidde tot de dood van verscheidene opvarenden en veroorzaakte in heel Europa veel ophef.
Lees bericht...
De oorlogskeuken: vrouwen aan het thuisfront
Beide wereldoorlogen hebben bewezen dat een militaire inspanning op langere termijn pas tot resultaten leidt als het thuisfront overeind blijft. Naast de talloze vrouwen die daadwerkelijk ingeschakeld werden in de oorlogvoering zelf en de (militaire) industrie, waren er de miljoenen die de binnenlandse stabiliteit garandeerden door hun dagelijkse inspanningen in de eigen huiskring.
Lees bericht...
Vrijdag de dertiende – Een korte geschiedenis
Korte geschiedenis van vrijdag de dertiende. Vrijdag de 13e is als minder oud dan velen denken. 'Paraskevidekatriafobie' heet de angst voor deze datum.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 1&2) – 2023

Nieuwe geschiedenisboeken (week 1 en 2)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Maak Historiek mede mogelijkUw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft.

Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 44.563 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net