De nieuwsbrief van Historiek (week 8). Met artikelen over de oude Pruisen, de populariteit van Tom Poes, Casparus Barlaeus, Pompeï, Ockhams scheermes & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (7/2023) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
De trap des ouderdoms

De trap des ouderdoms

De jeugd mag dan wel jong en fit zijn, jongeren moeten wel begrijpen dat die frisheid uiteindelijk echt eindig is. Het leven schrijdt voort en wanneer men gezond blijft en niet vroegtijdig sterft, wacht uiteindelijk onherroepelijk de gebrekkige ouderdom. Prentenmakers meenden er vroeger goed aan te doen jongeren goed van dit feit te doordringen. Lees artikel

Resten Marinus van der Lubbe onderzocht op drugssporen
In Leipzig is eind vorige maand het stoffelijk overschot opgegraven van Marinus van der Lubbe, de Nederlandse communist die in 1934 ter dood veroordeeld omdat hij brand zou hebben gesticht in de Rijksdag, het Duitse parlementsgebouw in Berlijn. Lijkschouwers onderzoeken de resten in de hoop te kunnen achterhalen of Van der Lubbe door de nazi’s werd gedrogeerd.
Lees bericht...
Tom Poes, een klassieker sinds 1941
Tom Poes, van de beroemde stripauteur Marten Toonder, was vanaf het allereerste begin in 1941 een doorslaand succes, zodat al spoedig de eerste ‘merchandise’ verscheen, waaronder puzzels en uit triplex gezaagde beschilderde figuren.
Lees bericht...
Archief over ‘foute Nederlanders’ vanaf 2025 online toegankelijk
Het grootste oorlogsarchief van Nederland wordt digitaal toegankelijk voor een breed publiek. Het gaat om het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), dat documenten bevat over rechtszaken die na de oorlog werden gevoerd tegen personen die zich mogelijk schuldig hadden gemaakt aan collaboratie.
Lees bericht...
Joan Miró, de Catalaanse schilder van hemel en aarde
“Ik heb altijd mijn voeten stevig op aarde en mijn ogen naar de sterren.” Zo typeerde Joan Miró (1893-1983) zichzelf. Zijn omvangrijke werk danst rond die wisselwerking maar als mens stond hij tevens met beide voeten in de maatschappij en reikten zijn handen naar andere artiesten. Kinderlijke verwondering sprankelde tot het einde van zijn leven uit zijn ogen.
Lees bericht...
De onvermoeibare strijd van Coornhert voor gewetensvrijheid
Dirk Volckertsz Coornhert wist vijf eeuwen geleden heel wat thema’s te agenderen. Met zijn oproep om altijd ‘kritisch én medemenselijk te blijven’ is hij nog altijd relevant.
Lees bericht...
Het ‘verdwenen’ volk dat Pruisen zijn naam gaf
‘Pruisen’ en ‘Duitsers’ betekenden in onze contreien lang hetzelfde. Oorspronkelijk waren de Pruisen echter een niet-Duits volk dat aan de Baltische Zee leefde. Wat was dit voor volk, en hoe raakte de naam ervan verstrengeld met Duitsland?
Lees bericht...
Casparus Barlaeus – ‘Een briljant en bevlogen redenaar’
"Caspar Barlaeus (1584-1648) was iemand van veelzijdige geleerdheid, een smaakvolle dichter, een geestige en vrolijke prater, een belangrijk figuur uit de wereld van dichters en geleerden van zijn tijd."
Lees bericht...
Joodse journalisten voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog
Lang niet alle journalisten steunden het optreden van de Duitse bezetter openlijk. Maar in protest of verzet komen, deden zij ook niet. En dat is een onthutsende geschiedenis om te lezen. Het stemt tot nadenken wanneer je leest hoe gemakkelijk vele Nederlandse journalisten zich erbij neerlegden toen hun Joodse collega’s werden ontslagen.
Lees bericht...
De herontdekte Camino Real van Panama
Al lang voor de aanleg van het Panamakanaal was er in Panama een belangrijke handelsverbinding tussen beide kusten: de Camino Real. Sinds enige tijd zijn hiervan weer delen begaanbaar.
Lees bericht...
Ockhams scheermes – ‘Maak het niet te ingewikkeld’
De veertiende-eeuwse Engelse filosoof Willem van Ockham is vandaag de dag vooral bekend om het naar hem vernoemde principe: Ockhams scheermes, ook wel bekend als de lex parsimoniae, ofwel de wet van de spaarzaamheid.
Lees bericht...
‘Geef ‘Nederlandse Schindler’ postuum hoogste koninklijke onderscheiding’
De volledige Tweede Kamer heeft per open brief een verzoek ingediend bij premier Rutte en koning Willem-Alexander om de Nederlandse diplomaat Jan Zwartendijk (1896-1976) postuum de hoogste koninklijke onderscheiding te verlenen.
Lees bericht...
Jan van Blois – Landvoogd en graaf
Jan van Blois werd gedurende de eerste periode van Albrecht van Beierens regering bij afwezigheid van de graaf dikwijls ingeschakeld als landvoogd. Daarnaast had hij functies aan het hof en diende hij als ambassadeur bij buitenlandse hoven. Hij was ook lid van de grafelijke raad.
Lees bericht...
Zonder provinciale verkiezingen was het kabinet-Cals wellicht niet gevallen
Omdat nieuw gekozen Statenleden later de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen, hebben de Statenverkiezingen toch een nationale betekenis. Senatoren kunnen immers ieder wetsontwerp tegenhouden als ze dat willen en het daarmee het kabinet bijzonder lastig maken.
Lees bericht...
‘Het verhaal van Vlaanderen’ ook in Nederland te zien
De tiendelige televisieserie 'Het verhaal van Vlaanderen', gepresenteerd door Tom Waes, wordt binnenkort ook in Nederland uitgezonden.
Lees bericht...

Uit ons archief:

Kano van Pesse, het oudst bekende vaartuig ter wereld
De Kano van Pesse uit Drenthe is het oudst bekende vaartuig ter wereld. De boomstamkano werd tussen 8040 en 7510 jaar voor Christus gemaakt.
Lees bericht...
Görings cyanide-ampul | Zelfmoord in het Derde Rijk
De Britse historicus Roger Moorhouse selecteerde voor het boek Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen voorwerpen die ieder iets bijzonders vertellen over de geschiedenis van Nazi-Duitsland. Van Eva Brauns lipstick tot camouflagekleding van de Waffen-SS en van een Tiger Tank tot Hitlers Mein Kampf. In zijn boek geeft de schrijver bij ieder voorwerp historische duiding. Op Historiek publiceren we een…
Lees bericht...
Op zoek naar de oer-Nederlander in het Zuiderzeegebied
Archeologen, fysisch antropologen, etnografen en artsen legden rond 1900 een bijzondere belangstelling aan de dag voor de Zuiderzee-eilanden Wieringen, Schokland, Marken en Urk. Die belangstelling was ingegeven door een discussie over de ‘oorsprong van het Nederlandse volk’.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 8) – 2023

Nieuwe geschiedenisboeken (week 8)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Maak Historiek mede mogelijkUw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft.

Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 45.472 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net