De nieuwsbrief van Historiek (week 9). Met artikelen over een Chinezenmoord in Batavia, Charles Maurras, zoekmachine Ilse, Olivier B. Bommel & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (9/2023) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Veertig jaar geleden verscheen Olivier B. Bommel op het witte doek

Veertig jaar geleden verscheen Olivier B. Bommel op het witte doek

“De een houdt van asperges, de andere van Parijs, de derde van vioolmuziek, maar ik houd van…” Wie niet weet welk woord in deze liedtekst ontbreekt, heeft waarschijnlijk nooit de tekenfilm Als je begrijpt wat ik bedoel uit 1983 gezien. Het was de eerste en is nog altijd vrijwel de enige in Nederland geproduceerde avondvullende animatiefilm voor jong en oud. Lees artikel

Charles Maurras, Frans schrijver en extreemrechts politiek denker
Nationalist, monarchist, antidemocraat, antisemiet, anti-Duits… Charles Maurras was de bezieler van de Action française, een extreemrechtse beweging die in de eerste helft van de twintigste eeuw een grote politieke invloed uitoefende, zowel in Frankrijk als daarbuiten.
Lees bericht...
De Chinezenmoord – Batavia en het bloedbad van 1740
In oktober 1740 voltrok zich in Batavia een drama. Als reactie op een Chinese volksopstand tegen het VOC-bestuur richtten de Europese burgers van de stad samen met de matrozen van de vloot een enorme slachting aan. Alle Chinese stadgenoten, samen ongeveer de helft van de bevolking, werden vermoord.
Lees bericht...
Samuel Colt, uitvinder van de Colt revolver (1836)
Op 24 februari 1836 kreeg de Amerikaanse uitvinder en zakenman Samuel Colt octrooi op de Colt revolver. Dit wapen maakte het mogelijk om meerdere keren achter elkaar te vuren, zonder dat men steeds moest herladen.
Lees bericht...
Indonesische historici bezien onafhankelijkheidsoorlog (1945-1950) anders dan Nederlandse
De Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1950) was voor zowel Nederland als Indonesië een historisch tijdperk van groot belang. Zouden Indonesische historici daarover anders schrijven dan hun Nederlandse vakgenoten? Geïnteresseerden kunnen nu zelf de proef op de som nemen.
Lees bericht...
Ilse.nl – De eerste Nederlandse zoekmachine
Op 22 februari 1996 kreeg Nederland zijn eerste echte online zoekmachine: Ilse. De zoekmachine moest het surfen in deze begintijd van het publieksinternet wat makkelijk maken.
Lees bericht...
Bosbeheer door keizer Hadrianus
Keizer Hadrianus wilde vermoedelijk paal en perk stellen aan de ongelimiteerde bomenkap in zijn rijk en maakte daarom middels inscripties op sommige plekken duidelijk welke bossen met rust gelaten moest worden.
Lees bericht...
‘Friesland definieert zichzelf in termen van verlies’
Hoe vergaat het die Friese cultuur in onze tijd van globalisering en van globale crises? Bij deze vraag staat hoogleraar Goffe Jensma in zijn recent verschenen afscheidsboek uitgebreid stil.
Lees bericht...
Pythagoras van Samos – De filosoof en de stelling
Pythagoras is bij het grote publiek vooral bekend om een beroemde stelling die zijn naam draagt. De denker zelf wordt wel eens “een van de meest raadselachtige figuren” uit de geschiedenis van het Griekse denken genoemd.
Lees bericht...
‘De Eerste Kamer stond altijd ter discussie’
De afgelopen vijfentwintig jaar maakte de Senaat, zoals de Eerste Kamer ook wel wordt genoemd, een belangrijke ontwikkeling door. Sinds kabinetten niet langer op een meerderheid in de Senaat kunnen rekenen, won het orgaan aan politieke betekenis.
Lees bericht...
Communistische sabotage in de Koude Oorlog
Op het moment dat de NAVO plannen had om in West-Duitsland een tweetal raketgordels te installeren, maakten de Russen en Oost-Duitsers plannen voor sabotageacties tegen belangrijke militaire objecten in dat West-Duitse achterland.
Lees bericht...
De kleine Johannes – Het sprookje van Frederik van Eeden
'De kleine Johannes' is een beroemde vertelling van de Nederlandse schrijver, huisarts en psychiater Frederik van Eeden. Het eerste deel van het psychologische sprookje, over de verschillende levensfasen van de mens en de zoektocht naar geluk, verscheen in 1887.
Lees bericht...
Adolf Hitler als soldaat in Vlaanderen (1914-1918)
Het verhaal over Adolf Hitler tijdens de Eerste Wereldoorlog ontrafelen is niet eenvoudig. Er circuleren tal van verzinsels over deze periode in zijn leven, voornamelijk in de wereld gebracht door hemzelf.
Lees bericht...
Gedegen overzichtswerk over achtergronden fascisme
Het eind van de Tweede Wereldoorlog leek ook het einde in te luiden van het fascisme en zijn racistische broertje; het nationaalsocialisme. In de academische wereld werd sindsdien hard gewerkt aan een sluitende definitie van wat fascisme nu ‘eigenlijk’ was.
Lees bericht...

Uit ons archief:

America First – “Let’s stay OUT of Europe’s war!”
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog waren de Verenigde Staten vastbesloten zich niet in de strijd te mengen. In 1940 was 92 procent van de Amerikaanse bevolking tegen inmenging.
Lees bericht...
Spectaculaire ontsnapping uit tbs-kliniek Groningen (1984)
Binnen een paar tellen stond Francis op de muur. Vervolgens rende hij over het dak van het administratiegebouw, sprong naar beneden en stond buiten. Een vluchtauto stond al klaar. En weg was Francis…
Lees bericht...
John ‘Babbacombe’ Lee, de man die niet wilde hangen
Het leven van de Engelsman John “Babbacombe” Lee, die in 1884 een oudere, vrijgezelle vrouw voor wie hij als butler werkzaam is met een bijl om het leven brengt, levert een van de meest intrigerende verhalen uit de misdaadgeschiedenis op.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 9) – 2023

Nieuwe geschiedenisboeken (week 9)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Maak Historiek mede mogelijkUw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft.

Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 45.618 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net