Historiek Online geschiedenismagazine
Truus Wijsmuller-Meijer redde 10.000 Joodse kinderen

Truus Wijsmuller-Meijer redde 10.000 Joodse kinderen

Kort voor het begin van de Tweede Wereldoorlog redde Truus Wijsmuller-Meijer het leven van tienduizend Joodse kinderen door hen vanuit nazi-Duitsland op boten naar het vrije Groot-Brittannië te zetten. Lees artikel

Image
Alfred Redl (1864-1913) - Meesterspion in dienst van tsaristisch Rusland
Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog kreeg de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie af te rekenen met een ophefmakende spionagezaak toen bleek dat Alfred Redl, het hoofd van de contraspionagedienst, zelf al jarenlang een spion was voor Rusland.
Lees meer...
Image
De hongerwinter in beeld (1945)
Ad van Liempt over de Hongerwinter: "Het beeld dat Nederland van de hongerwinter heeft gekregen is voor een groot deel bepaald door een Duitse filmer die in Nederland was terechtgekomen: Rudi Hornecker."
Lees meer...
Image
Magische 'liefdesmiddelen' uit de oudheid
Over liefde bij de oude Grieken en Romeinen bestaan hardnekkige vooroordelen, zoals: ‘toen was homoseksualiteit heel gewoon’.
Lees meer...
Image
Ted Bundy - Amerikaanse seriemoordenaar
De Amerikaanse seriemoordenaar Ted Bundy, alias "The Lady Killer", geldt als een van de meest beruchte seriemoordenaars uit de geschiedenis. Hij bekende 28 moorden op jonge vrouwen en meisjes, maar het daadwerkelijke aantal slachtoffers van Ted Bundy heeft waarschijnlijk een stuk hoger gelegen.
Lees meer...
Image
Geschiedenis van de Boekenweek
Sinds 1930 worden in Nederland Boekenweken gehouden, dit met als doel de rol van het boek in de samenleving te verstevigen.
Lees meer...
- advertentie-
Tweedehands boeken
Ashurbanipal – Machtigste koning uit Mesopotamië

Ashurbanipal – Machtigste koning uit Mesopotamië

Aššur-bāni-apli was de Akkadische naam van Ashurbanipal en betekent ‘Ashur heeft een opvolger gegeven’. Ashurbanipal was de laatste grote koning van het Neo-Assyrische rijk, van 668 tot ca 631 v.Chr. Lees artikel

Image
De Nederlandse Bevrijdingsoorlog
De westelijke geallieerden hadden na de uitbraak uit Normandië feitelijk maar één hoofddoel, namelijk Duitsland zo snel mogelijk op de knieën krijgen.
Lees meer...
Image
Marie Arconati-Visconti (1840-1923) - Parijse Assepoes in Brussel
‘Mijn leven was een sprookje’, beaamde Marie Arconati-Visconti (1840-1923) zelf. Van Parijs volksmeisje tot rijke aristocratische weduwe, zo verliep het leven van Marie, de laatste markiezin van het kasteel van Gaasbeek bij Brussel.
Lees meer...
Image
De Duitse bezetting van het Rijnland (1936)
Op 7 maart 1936 marcheerde de Duitse Wehrmacht van Adolf Hitler het Rijnland in. Hiermee werd het Verdrag van Versailles (1919) geschonden. Waarom besloot Hitler tot de remilitarisatie van het Rijnland?
Lees meer...
Image
Het ongelukkige premierschap van Mooie Barend
De partij van Barend Biesheuvel had het bij de verkiezingen van 1971 niet verder gebracht dan de vierde plaats. Bovendien was ze ook nog eens 2 zetels kwijtgeraakt. Toch werd Biesheuvel premier.
Lees meer...
Image
Kolberg, 1945: Evacuatie vanuit een belegerde stad
Van 4 tot 18 maart 1945 werd Kolberg belegerd door troepen van het Rode Leger en het Poolse Volksleger. Sinds 1807 had de Duitse badplaats aan de Oostzeekust geen oorlogsgeweld meer gezien. Gedurende de belegering werd vrijwel de complete burgerbevolking uit de stad door vissers-, koopvaardij- en marineschepen over zee geëvacueerd.
Lees meer...
Image
De buitenlandse loopbaan van Ruud Lubbers
In 1994 trad Ruud Lubbers (1939-2018) af als premier, na drie termijnen sinds 1982. Van de gehoopte vervolgcarrière in het buitenland kwam het echter niet.
Lees meer...
Image
Dolk Javaanse prins Diponegoro terug naar Indonesië
Namens de Nederlandse regering heeft minister Van Engelshoven afgelopen week een dolk teruggeven aan Indonesië die eigendom is geweest van de Indonesische opstandelingenleider prins Diponegoro (1785-1855).
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 11) – 2020

Nieuwe geschiedenisboeken (week 11) – 2020

Overzicht van nieuwe en besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 30.388 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net