Historiek Online geschiedenismagazine
Archeologen op zoek naar resten Johan van Oldenbarnevelt

Archeologen op zoek naar resten Johan van Oldenbarnevelt

"De wetenschappelijke en maatschappelijke betekenis van deze plek is dusdanig groot dat het kabinet kiest voor het uitvoeren van deze opgraving. Zo kunnen we archeologisch onderzoek en onze nationale geschiedenis aan een breed publiek presenteren. Dit sluit aan bij de ambitie uit het regeerakkoord om meer aandacht te besteden aan historische plaatsen." Lees artikel

Komkommertijd & Komkommernieuws - Betekenis en herkomst
De term komkommertijd wordt vaak gebruikt in de zomervakantie. In de media, politiek en economie is er qua nieuws en actualiteiten dan vaak weinig tot niets te beleven. Veel mensen zijn immers op vakantie, waaronder politici.
Lees meer...
Hoekse en Kabeljauwse Twisten (1345-1492)
De Hoekse en Kabeljauwse Twisten is de benaming die historici hebben gegeven aan een roerige periode in de geschiedenis van het graafschap Holland en Zeeland gedurende de late middeleeuwen.
Lees meer...
De Volkenbond als hoeder van Dantzig en het Saargebied
Na de Eerste Wereldoorlog worden het Saargebied en de stad Dantzig onder toezicht geplaatst van de Volkenbond. Een rol die de Volkenbond naar behoren vervult, maar niet altijd de goedkeuring kan wegdragen van de lokale bevolking.
Lees meer...
De onderdrukking van de Araratopstand
Begin twintigste eeuw kwamen de Koerden, een etnische minderheid in Turkije, meerdere malen in opstand tegen het centraal gezag in Ankara. Eén van de meest ophefmakende en veruit de belangrijkste rebellie was de “Araratopstand” die evenwel na heroïsch verzet van de Koerden eindigde in een vreselijk bloedbad.
Lees meer...
Britse detectoramateurs vonden al anderhalf miljoen objecten
In 1997 riep het British Museum het grote publiek op in de grond mee te zoeken naar historische objecten die meer inzicht kunnen geven in de geschiedenis van de Britse eilanden.
Lees meer...

- advertentie- Bestel geschiedenisboeken in onze winkel
Vurig gewenst, feestelijk geopend, met stille trom vertrokken

Vurig gewenst, feestelijk geopend, met stille trom vertrokken

In het laatste kwart van de negentiende eeuw moet er een virus zijn rondgegaan in Nederland: elke vlek, elk dorp, elke regio wilde een eigen lokale spoorverbinding. Ontsluiting, meedoen aan de schitterende toekomst die in het verschiet lag. Wetgeving die minder strikte veiligheidseisen aan lokaalspoor (maximumsnelheid 30km, later 40) stelde maakte dat vanaf 1878 mogelijk. Lees artikel

De oorlogskeuken: vrouwen aan het thuisfront
Beide wereldoorlogen hebben bewezen dat een militaire inspanning op langere termijn pas tot resultaten leidt als het thuisfront overeind blijft. Naast de talloze vrouwen die daadwerkelijk ingeschakeld werden in de oorlogvoering zelf en de (militaire) industrie, waren er de miljoenen die de binnenlandse stabiliteit garandeerden door hun dagelijkse inspanningen in de eigen huiskring.
Lees meer...
In je nopjes zijn - Betekenis en herkomst
Als je in je nopjes bent, heb je het goed naar je zin. Je bent goed geluimd omdat alles meezit of bijvoorbeeld omdat je een klus succesvol hebt afgerond.
Lees meer...
1945 - Een zomerse geschiedenis
In de zomermaanden komt de verwerking van het oorlogsverleden op gang. Hoe moest Nederland omgaan met de slachtoffers van de oorlog? Wie waren dat eigenlijk? En hoe zat het met de daders?
Lees meer...
Inundatie - Betekenis en voorbeelden
De term inundatie is een begrip dat in de geschiedschrijving nogal eens voorbijkomt. Wat betekent inundatie precies?
Lees meer...
Het TextielMuseum: steun aan makers
Het TextielMuseum in Tilburg is een a-typisch museum. De combinatie van een museum en een textielbedrijf maakt het een uniek concept. Het TextielLab in het museum biedt een plek aan jonge en gerenommeerde ontwerpers en kunstenaars om hun ideeën met de nieuwste technieken uit te voeren.
Lees meer...
Geschiedenis van de zomervakantie

Geschiedenis van de zomervakantie

Het is zomervakantie. Heerlijk toch? Maar waarom en sinds wanneer zijn schoolgangers zomers in Nederland zes weken vrij? En in Iran, Egypte of de Verenigde Staten zelfs twaalf weken? Een korte geschiedenis van de zomervakantie. Lees artikel

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 31.857 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net