Historiek Online geschiedenismagazine
Plek ontdekt waar Van Gogh vermoedelijk zijn laatste schilderij maakte

Plek ontdekt waar Van Gogh vermoedelijk zijn laatste schilderij maakte

In het Franse plaatsje Auvers-sur-Oise is deze week de plek onthuld waar Vincent van Gogh 130 jaar geleden vermoedelijk zijn laatste beroemde schilderij Boomwortels (1890) schilderde, vlak voordat hij zelfmoord pleegde. Lees artikel

Belle van Zuylen - Schrijfster uit de tijd van de Verlichting
Schrijfster Belle van Zuylen, ook bekend als Madame Isabelle de Charrière, is de kronieken van de Nederlandse literatuurgeschiedenis ingegaan als een vrijzinnige, moderne, geëmancipeerde en verlichte schrijfster.
Lees meer...
Declaration of Arbroath (1320) - De 'Schotse onafhankelijkheidsverklaring'
De Declaration of Arbroath van 6 april 1320 wordt door velen beschouwd als de Schotse onafhankelijkheidsverklaring.
Lees meer...
Voor de draad ermee! - Herkomst van de uitdrukking
Als je wil dat iemand (eindelijk) de waarheid spreekt, kun je zeggen: "Hup, voor de draad ermee!" Maar waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan?
Lees meer...
Circa honderd musea in voortbestaan bedreigd
Volgens de Museumvereniging verwachten zo'n honderd musea de deuren nog maximaal een jaar open te kunnen houden als er geen extra steunmaatregelen komen.
Lees meer...
1945 - Een bommenwerper ramt het Empire State Building
In de ochtend van 28 juli 1945 ramde een tweemotorige Amerikaanse Mitchell-bommenwerper in dichte mist het Empire State Building in New York.
Lees meer...

- advertentie- Bestel geschiedenisboeken in onze winkel
Plakkaat van Verlatinge - “De tirannie verdrijven”

Het Plakkaat van Verlatinge – 'De tirannie verdrijven'

Het Plakkaat van Verlatinge, het document dat op 26 juli 1581 in Den Haag ondertekend werd, geldt als de onafhankelijkheidsverklaring van een aantal Nederlandse provinciën die de Spaanse Filips II afzworen als hun heerser. Lees artikel

Op weg naar Duitse re-integratie na de Eerste Wereldoorlog
Bij de oprichting van de Volkenbond op 25 januari 1919 wordt aan Duitsland het lidmaatschap ontzegd. Het vergt veel onderhandelingen, maar dankzij de inspanning van nieuwe politieke leiders wordt in 1926 na het sluiten van het verdrag van Locarno Duitsland toegelaten als volwaardig lid van de Volkenbond.
Lees meer...
Blanche Scott (1884-1970) - Amerikaanse piloot
De piloot Blanche Scott (ook wel bekend als Betty Scott) neemt een bijzondere plek in de Amerikaanse luchtvaartgeschiedenis in omdat ze waarschijnlijk als allereerste Amerikaanse vrouw een solovlucht maakte in een vliegtuig.
Lees meer...
Oud-kampbewaker Bruno Dey (93) veroordeeld
De 93-jarige oud-kampbewaker Bruno Dey is door een rechtbank in Duitsland veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Dey als Wehrmachtsoldaat in het nazi-concentratiekamp Stutthof.
Lees meer...
Weer te bezoeken: het Ensorhuis te Oostende
James Ensor, geboren en getogen in Oostende (1860-1949), krijgt de eer die hem toekomt in zijn geliefde badstad. Het bezoek van de woning, waar James Ensor samen met zijn knecht August Van Yper woonde en werkte tot aan zijn dood, werd uitgebreid met het aanpalende pand.
Lees meer...
Eugene Fluckey - 'Lucky Fluckey'
Eugene Fluckey was één van de meest onderscheiden officieren van de Amerikaanse marine. Tijdens zijn dienst als onderzeebootcommandant in de Tweede Wereldoorlog ontving hij onder andere de “Medal of Honor” en vier “Navy Crosses”.
Lees meer...
John Knox - Invloedrijke Schotse reformator
De theoloog John Knox (1514-1572) is een bekende naam uit de tijd van de Reformatie. Als Schots hervormer speelde hij een belangrijke rol bij het op gang komen van de protestantse Reformatie in Schotland in de zestien
Lees meer...
Joke van Leeuwen, artistieke duizendpoot met een afwijkend perspectief
Voor haar boeken heeft Joke van Leeuwen niet alleen een Gouden- en veel Zilveren Griffels ontvangen, maar onder andere ook een Gouden- en Zilveren Penseel, de Constantijn Huygens prijs, een Gouden Uil, de Duitse Jeugdliteratuurprijs en de AKO literatuurprijs.
Lees meer...
Slag bij Ane (28 juli 1227)

Slag bij Ane (28 juli 1227)

Deze veldslag wordt ook wel de ‘Guldensporenslag van de Lage Landen’ genoemd. Het gezag van de Utrechtse bisschop over het Drentse gebied bleef in de jaren na de Slag bij Ane ernstig verstoord. Lees artikel

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 32.075 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net