Historiek Online geschiedenismagazine
Artemisia Gentileschi, de 17e-eeuwse temperamentvolle barokschilderes

Artemisia Gentileschi, de 17e-eeuwse temperamentvolle barokschilderes

Artemisia Gentileschi was een van de zeldzame vrouwelijke schilders van de zeventiende eeuw. Een karaktervolle en kordate vrouw met een professionele loopbaan van meer dan veertig jaar die nog heel wat mannelijke tijdgenoten het nakijken geeft. Lees artikel


- advertentie -

De familie Hohenzollern en het nationaalsocialisme
Ondergang van de Weimarrepubliek
Duitsland is na zijn nederlaag in de Grote Oorlog in verwarring. Het wordt door het verdrag van Versailles teruggeduwd in een onderschikte rol op het Europese toneel. De nieuw gevormde Weimarrepubliek lijkt een goede toekomst tegemoet tegemoet te gaan, maar het loopt anders. Mede dankzij de onoplettendheid van de traditionele conservatieve elite valt de republiek ten prooi aan de nazi’s.
Lees meer...
Leven veldheer Maarten van Rossem gereconstrueerd
Is het nu Maarten van Rossem of Maarten van Rossum als we het hebben over de historische Gelderse veldheer? De eerste naam kan ook verwijzen naar zeker humeurig en immer in zwart gekleed historicus en BN’er. Dat de beruchte zestiende-eeuwse legeraanvoerder en plunderaar van Den Haag ook bekend staat als ‘Zwarte Maarten’ helpt niet.
Lees meer...
Tolprivilege uit 1275 - Amsterdams 'geboorteakte'
De oudste vermelding van de stad Amsterdam dateert van 27 oktober 1275. Graaf Floris V verleende de inwoners van de nederzetting Amestelledamme met een zogeheten Tolprivilege een belangrijke gunst.
Lees meer...
De Palaeologenrenaissance
De Griekse bijdrage aan de Italiaanse renaissance is van onschatbare waarde geweest door hun overlevering van de klassieke Griekse traditie.
Lees meer...
De troon van Satan
De gedachte dat het Pergamonaltaar in Berlijn de Troon van Satan zou zijn, is gebaseerd op de Openbaring van Johannes, het wonderlijke laatste boek van het Nieuwe Testament, geschreven in de laatste jaren van de eerste eeuw n.Chr.
Lees meer...
Hotel Schiller als middelpunt van een roerige geschiedenis
Ooit was hotel Schiller aan het Rembrandtplein een begrip in Amsterdam en ver daarbuiten. Het was een locatie waar in de jaren twintig van de vorige eeuw artiesten en kunstenaars kind aan huis waren.
Lees meer...
Algerijnse Oorlog - Oorzaken, samenvatting & gevolgen
De Algerijnse Oorlog (1954-1962) was een onafhankelijkheidsoorlog, waarbij Algerije zich losmaakte van de Franse overheersing. De oorlog, ook bekend als de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog of de Algerijnse Revolutie, kostte aan minstens 350.000 mensen het leven. Aldus Franse bronnen, want volgens Algerijnse gegevens bedroeg het totaalaantal doden 1,5 miljoen.
Lees meer...
Terug naar het Binnenhof (1945)
Na ruim vijf jaar Duitse bezetting keerden in het najaar van 1945 de oorspronkelijke bewoners weer terug naar het Binnenhof: de leden van de Tweede Kamer, maar ook de ministers van het noodkabinet-Schermerhorn-Drees, griffiers, bodes, journalisten, ambtenaren, koffiejuffrouwen, bewakers en belangstellenden. Het doel: het door de oorlog onderbroken parlementaire werk weer hervatten.
Lees meer...
Simeon II - De laatste tsaar van Bulgarije
Simeon II van Saksen-Coburg en Gotha, verwant aan de Belgische koninklijke familie, was van 1943 tot 1946 in naam de laatste tsaar van Bulgarije en tevens de enige Europese monarch die na een gedwongen troonsafstand nadien in zijn land een politieke voortrekkersrol wist te vervullen.
Lees meer...
De omstreden Atjeh-expeditie van Frits van Daalen
In 1904 leidde Frits van Daalen (1863-1930) een tocht door het hart van Atjeh, door de Gajo-, Batak, en Alaslanden. In militaire kringen klonk er lof, in de Haagse regeringskringen was er kritiek.
Lees meer...
‘Liever dier dan mens’ beste historische boek van 2020
Journalist Pieter van Os heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2020 gewonnen met zijn boek "Liever dier dan mens. Een overlevingsverhaal".
Lees meer...
Tweede deel oorlogsdagboek Jan de Quay nu ook openbaar
Dit tweede deel behelst de belangrijke periode van 24 januari tot 24 mei 1945, waarin onder meer te zien is hoe De Quay probeert invloed uit te oefenen op de formatie van een nieuw te vormen kabinet.
Lees meer...
GroenLinks, een geschiedenis in vogelvlucht
GroenLinks kwam tot stand op 24 november 1990. Het was een fusie van vier partijen: de communistische CPN, de pacifistische PSP, de uit radicale (ex-)christenen bestaande PPR en de EVP, eveneens gevormd door progressieve christenen.
Lees meer...
Op zoek naar echte, ‘pure’ Duitsers
Het concept van de Volksduitser speelde een belangrijke rol in de rassenideeën en het beleid van de nazi’s. Onzuiver bloed moest worden gezuiverd, zeker, en tegelijk moesten allerhande ariërs worden geholpen, vooreerst de Volksduitsers.
Lees meer...
Prikkeldraad, ijzersterke grens tussen goed en kwaad
In 1874 vond de Amerikaanse grootgrondbezitter en sheriff Joseph F. Glidden het prikkeldraad uit. Zijn uitvinding sloeg snel aan bij een groot publiek.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken

Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 33.722 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net