Historiek Online geschiedenismagazine
Drooglegging van Amerika (1920-1933)

Drooglegging van Amerika (1920-1933)

De Amerikaanse overheid reguleerde in de jaren twintig het gebruik van alcoholische dranken, door de productie en verkoop volledig te verbieden. De achtergrond van de Drooglegging. Lees artikel

- advertentie -

Kunstkopie

Kent u kunstkopie.nl al? Het is het platform voor prachtige reproducties, variërend van oude meesters tot moderne fotokunst. Neem eens een kijkje op de website en kies een mooi kunstwerk voor aan de muur. Elk gewenst formaat, verschillende soorten materiaal. Eindeloos veel mogelijkheden voor elk interieur. Meer dan 1 miljoen afbeeldingen uit alle kunststromingen, daarmee zijn wij de grootste leverancier van kunstreproducties binnen Europa. >>>

Archeologen vinden twee lichamen in Pompeii
In de antieke Romeinse stad Pompeii zijn twee uitzonderlijk goed bewaarde lichamen gevonden in een aslaag van ongeveer twee meter dik.
Lees meer...
Margot en Anne Frank in Bergen-Belsen
Op 27 januari 1945 werd Otto Frank door Russische soldaten bevrijd uit Auschwitz. Op dat moment begon niet alleen zijn reis naar huis, maar ook zijn lange zoektocht naar informatie over wat er was gebeurd met zijn vrouw Edith, zijn dochters Margot en Anne en de vier andere mensen met wie hij twee jaar lang ondergedoken had gezeten aan de Prinsengracht.
Lees meer...
Breendonk - ‘Kamp van de sluipende dood’
Het Fort van Breendonk, ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Antwerpen, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s ingericht als interneringskamp.
Lees meer...
Willem Oltmans’ zoektocht naar de ware moordenaars van JFK
Onder de duizenden onderzoekers en historici die zich sinds die fatale novemberdag in Dallas 1963 hebben beziggehouden met de moord op president Kennedy, vandaag 57 jaar geleden, bevindt zich ook de Nederlandse journalist Willem Oltmans.
Lees meer...
De zaak Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti
Op 23 augustus 1927 werden in de gevangenis van Charlestown in de Amerikaanse Staat Massachusetts twee Italiaanse immigranten, Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti, na een ophefmakend proces terechtgesteld.
Lees meer...
Paul von Lettow-Vorbeck en de Eerste Wereldoorlog in Oost-Afrika
De Duitse generaal Paul von Lettow-Vorbeck verwierf tijdens de Eerste Wereldoorlog bekendheid vanwege de strijd in en om Duits-Oost-Afrika.
Lees meer...
Toynbee Hall - Londense liefdadigheidsinstelling
Toynbee Hall ontstaat in 1884 op initiatief van de predikant Samuel Barnett en diens vrouw Henrietta. Het is een vestiging in het verpauperde Oost-Londen waar studenten uit Oxford geacht worden zich in te leven in de wereld van de armen om met hen een gemeenschap te vormen.
Lees meer...
Zevende-eeuwse Domburgfibula naar Fries Museum
Het is niet ongebruikelijk dat detectorzoekers in de Friese bodem artefacten uit de vroege middeleeuwen vinden, maar dit exemplaar is volgens het Friese museum uniek. Uit onderzoek is gebleken dat het zou gaan om een Domburgfibula.
Lees meer...
New Yorkers misten zomer 1945 zeventien dagen de krant
Op zaterdag 30 juni 1945 gingen bezorgers van elf New Yorkse kranten, waaronder de New York Times, in staking. Inwoners van de stad ontvingen zeventien dagen de krant niet meer op de mat en konden deze ook niet meer kopen bij de news stands verdeeld over de stad.
Lees meer...
Napoleons nalatenschap
Iedere bezetter laat zijn sporen na in een bezet land, hoe kort of lang een bezetting ook duurt. Dat geldt zeker voor Napoleon. Zijn invloed op de Nederlandse samenleving is vandaag de dag nog zichtbaar op velerlei vlak.
Lees meer...
De schepping volgens Yuval Noah Harari
Een erudiet 'scheppingsverhaal' dat met vaart geschreven is, maar zonder een loopje te nemen met onzekerheden, die voor zo’n lange periode onvermijdelijk opduiken.
Lees meer...
De Cultus van de Apisstier
De Apisstier werd reeds sinds de eerste dynastie vereerd in Memphis, de hoofdstad van Neder-Egypte, in het noorden. Van hieruit verspreidde de cultus van Apis zich over de rest van Egypte.
Lees meer...
Cohabitation - Franse ‘coalities’ in de jaren 80-90
Het huidige Franse kiesstelsel werd opgesteld in de verwachting dat coalitieregeringen niet meer nodig zouden zijn. In het verleden beviel dat slecht en in de Franse politiek worden compromissen als onwenselijk beschouwd.
Lees meer...
De Sint-Elisabethsvloed van 1421
In de nacht van 18 op 19 november 1421 werden grote delen van Zuidwest Nederland geteisterd door een zware storm. Ook Kennemerland en Westfriesland en het rivierengebied tot aan Tiel en Arnhem hadden er onder te lijden.
Lees meer...
Johann Heinrich Kemper: De laatste gehangene van Amsterdam
Op 2 november 1854 werd in Amsterdam voor het laatst een ter dood veroordeelde opgehangen. De ongelukkige was de 21-jarige Johann Heinrich Kemper.
Lees meer...
Ramp van Woerden (1813)
Op 24 november 1813 richtten terugtrekkende Franse troepen een slachting aan onder de bevolking van Woerden: de Ramp van Woerden.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken

Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 34.060 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net