Historiek Online geschiedenismagazine
Eleonora van Aquitanië – Koningin van Frankrijk én Engeland

Eleonora van Aquitanië - Een aanstootgevende vrouw

Op 18 mei 1152 trouwde hertog Hendrik van Normandië in de kathedraal van Poitiers met hertogin Eleonora van Aquitanië. De ceremonie, die haastig en in het diepste geheim was voorbereid, werd zo snel mogelijk uitgevoerd. Het huwelijk zou niet alleen direct na de voltrekking, maar nog decennialang grote gevolgen hebben voor heel West-Europa. Lees artikel

- advertentie -

Kunstkopie

Kent u kunstkopie.nl al? Het is het platform voor prachtige reproducties, variërend van oude meesters tot moderne fotokunst. Neem eens een kijkje op de website en kies een mooi kunstwerk voor aan de muur. Elk gewenst formaat, verschillende soorten materiaal. Eindeloos veel mogelijkheden voor elk interieur. Meer dan 1 miljoen afbeeldingen uit alle kunststromingen, daarmee zijn wij de grootste leverancier van kunstreproducties binnen Europa. >>>

900 jaar oud slagzwaard gevonden in Nieuwegein
Op een bedrijventerrein in Nieuwegein hebben archeologen eerder dit jaar een slagzwaard van ongeveer 900 jaar oud gevonden. Het gaat om een ridderzwaard van 118 centimeter lang met een houten handvat en leren schede.
Lees meer...
Pacifisme, Provo, protestsongs en Boudewijn de Groot
Sociale bewegingen gaan in Nederland al van oudsher hand in hand met protestliederen en strijdmuziek. Het waren ‘godfathers’ Boudewijn de Groot en Armand die het genre op de kaart zetten.
Lees meer...
Abraham de Geweldige had honderd armen
Abraham Kuyper (1837-1920) staat vooral bekend als politicus. Maar hij is veel meer geweest dan dat. Hij was bijvoorbeeld ook een veelgelezen journalist en de stichter van de Vrije Universiteit van Amsterdam.
Lees meer...
Vincent Van Gogh geeft nog altijd mysteries prijs
Van Vincent Van Gogh bestaan een aantal geschilderde (zelf)portretten maar nauwelijks een foto. Blijkt dan nog een foto van de jonge Vincent verkeerd te zijn toegewezen. De knaap is niet Vincent, wel zijn broer Theo. Daarover schreef de Waalse journalist en tentoonstellingsmaker Yves Vasseur een boek, dat leest als een detective.
Lees meer...
December, de tiende maand
December ontleent zijn naam ‘tiende maand’ aan de oorspronkelijke Romeinse kalender; het Latijnse woord ‘decem’ betekent namelijk tien.
Lees meer...
De moord op overste Scheepens en onverzoenlijken te Atjeh
In 1913 ging er een schok door militair Indië. De alom geliefde overste Scheepens, commandant van het 14de bataljon, was door een Atjeher aangevallen en zwaar gewond geraakt. Iedereen wist wat dit betekende. Ten eerste: de Atjeh-oorlog was dus helemaal niet gewonnen. Ten tweede: het koloniaal gezag stond op het spel.
Lees meer...

- advertentie -

Grondlagen

Recent gelanceerd: grondslagen.net. Een initiatief van Jona Lendering en anderen. Een groepsblog van archeologen, classici en oudhistorici met zeer uiteenlopende deskundige informatie over de oudheid. Nuttig voor eenieder met interesse in de oudheidkunde. >>>

De wintervesting - De sabotage van Hitlers atoombom
Operatie Freshman was slechts een van de meerdere pogingen die vanuit Groot-Brittannië werden ondernomen om de productiefaciliteit in de Noorse provincie Telemark te vernietigen. Dit zou later worden aangeduid als de sabotage van de zwaar waterproductie in Noorwegen.
Lees meer...
Vrije associatie bij de dood van Lee Harvey Oswald
Begin februari 1963 voltooide Kerry Thornley zijn boek The Idle Warriors. Diverse uitgevers wezen het manuscript af. We zouden vermoedelijk nooit iets van de auteur en zijn werk hebben vernomen, als hij in 1964 niet door de Warren-Commissie zou zijn opgeroepen om te getuigen in het onderzoek naar de moord op president Kennedy.
Lees meer...
Markus Wolf - Meesterspion
Meer dan dertig jaar lang had Markus Wolf in de Duitse Democratische Republiek de leiding over een spionagenetwerk van de Stasi.
Lees meer...
Kleurenbeelden Abe Lenstra gevonden in filmarchief
Het Fries Film Archief heeft onbekende kleurenbeelden gevonden van een voetbalwedstrijd tussen Heerenveen en HFC Haarlem uit 1948. Bijzonder is dat op de beelden ook de legendarische Friese voetballer Abe Lenstra (1920-1985) te zien is.
Lees meer...

Uit het archief:

Geschiedenis van de Zwarte Piet-kritiek
Dat je flink kunt twisten over de wortels van Zwarte Piet is duidelijk. Dat de manier waarop hij is afgebeeld en omschreven steeds verandert ook. Bovendien is de kritiek op het personage van alle tijden.
Lees meer...
De geschiedenis van Boko Haram
De historische achtergrond van de islamitische beweging Boko Haram die in Nigeria de sharia wil invoeren en geregeld het nieuws haalt met aanslagen en ontvoeringen.
Lees meer...
Hannie Schaft, de bekendste verzetsstrijdster van Nederland
Fragment uit een boek over Hannie Schaft, de bekendste verzetsstrijdster uit de Tweede Wereldoorlog, ook wel bekend als het Meisje met het Rode Haar.
Lees meer...
Het bloedbad van Naarden (1572)
Op 1 december 1572, vier jaar na het begin van de Tachtigjarige Oorlog, richtten Spaanse soldaten het Bloedbad van Naarden aan.
Lees meer...
30 november 1813 ook 'eeuwig gedenkwaardige dag van Arnhemsch moordtoneel'
Terwijl de Prins van Oranje op 30 november 1813 in Scheveningen landde vielen rond Arnhem ruim 2000 doden en gewonden.
Lees meer...
Rosa Parks (1913-2005), de vrouw die weigerde haar plek af te staan
De Amerikaanse burgerrechtenactiviste Rosa Parks werd in 1955 wereldnieuws nadat ze haar plek in de bus weigerde af te staan aan een blanke medepassagier.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken

Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 34.194 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net